U samoj blizini „design districta“ u Martićevoj ulici, rađa se prava mala umjetnička zona. Na adresi Vlaška 99 otvorio se jedinstven prostor – umjetnički atelje, galerija i showroom u jednom, Art Studio Hrvoje Majer. Sve što od galerije ne biste očekivali ovdje možete pronaći. Slikar Hrvoje Majer, u ovom prostoru slika i stvara, drži radionice za polaznike tečaja crtanja i slikanja te organizira druženja, programe i evente za sve koji vole umjetnost. 

Moderan, interaktivan prostor jedinstveno je mjesto u gradu jer Hrvoja ćete uvijek zateći raspoloženog za razgovor o umjetnosti na potpuno neočekivan i svima prihvatljiv način. Ne morate znati ništa o umjetnosti da biste se u ovoj galeriji i studiju osjećali dobro, motivirano i inspirirano jer je umjetnikova želja da studio funkcionira kao prostor za umjetnost i kreativnost. Hrvoje Majer se već 11 godina bavi edukacijom kroz tečajeve crtanja i slikanja. Radi s malim grupama, uglavnom s početnicima jer njegova je tehnika i metoda učenja prikladna za sve, bez obzira na prijašnje iskustvo ili znanje. Zanimljivost njegovih radionica je i crtanje lijevom rukom u svrhu aktivacije kreativnog dijela mozga što često otkrije neočekivane i iznenađujuće kreacije. Nakon niza godina studiranja i rada u Londonu, Hrvoje želi umjetnost i kreativnost približiti svima koji imaju želju i volju. Krajnji cilj je kroz vizualno izražavanje razviti centar za kreativno razmišljanje. 

Foto: Sanjin Kaštelan

Nova galerija otvorena je proteklog vikenda izložbom Majerovih slika koje su presjek njegovog slikarskog rada posljednjih šest godina. Njegov izričaj varira od figuracije do apstrakcije, a tematski je usmjeren na podsvjesno i snove. Majer se predstavlja velikim formatima crteža u tehnici ugljen i pastel te s nekoliko ulja na platnu. Izložba se bavi  odnosom pojedinca i njegovog ega. Ego je u prikazu suca, kritičara i onog koji sumnja, a umjetnik, pojedinac je onaj koji  pokušava “istjerati” i očistiti um od glasa sumnje i odustajanja.

Novi prostor je osmišljen kao interaktivni studio u kojem je osim umjetničkih radova izložen i njegov proces slikanja te sam edukacijski rad pa prostor dobiva i performerski moment jer prolaznici mogu svjedočiti i gledati što se zbiva unutar galerije kroz veliki stakleni izlog. Vidjeti umjetnika na djelu prava je rijetkost, no, Hrvoje je po svemu autentičan i želi demistificirati umjetnost kako bi ju ljudi što bliže i što lakše prihvatili. 

Foto: Sanjin Kaštelan

– Galerije su posjećene uglavnom na dan otvaranja izložbe i onda ostaju prazne do idućeg otvaranja. Umjetnički ateljei su izolirani od javnosti i proces stvaranja nije vidljiv. Kroz veliki izlog u mom prostoru proces slikanja i edukacije postaje konstantno izložen javnosti i kontinuirani je performans. Tečajevi crtanja i slikanja traju u okruženju kvalitetne umjetnosti te interakcija s istim i vizualna spoznaja pripremaju novu kvalitetniju publiku za vizualne umjetnosti – istaknuo je Majer nakon otvorenja. 

Galerija na adresi Vlaška 99 otvorena je za posjete od utorka do petka od 12 do 18 sati, a subotom od 10 do 14 sati. Tečajevi crtanja i slikanja se održavaju u večernjim terminima od 18 do 20 sati, a sve informacije dostupne su na službenoj Instagram stranici Art Studio Hrvoje Majer.