Ako je suditi prema svjetski poznatim dizajnerima interijera – 2023. godina bi mogla biti prijelomna, jer mnogo trendova koji su vladali godinama uređenjem interijera ove godine će otići u povijest – dok ih budućnost ponovno ne izvadi iz ropotarnice.

Minimalizam je out

Dugogodišnjoj vladavini minimalizma u uređenju interijera došao je kraj. Foto: Pexels
Dugogodišnjoj vladavini minimalizma došao je kraj. Foto: Pexels

Dugogodišnja vladavina minimalizma završava ove godine. Pojavio se kao odgovor na silni konzumerizam koji nas je godinama okruživao. Koristili su se samo namještaj i stvari koje su nam prijeko potrebne, čistih linija, bez kiča i boja, ali i bez osobnosti. Prevladavale su siva i i bijela, te svijetla boja drva. Čini se da se svijet zasitio jednostavnosti bez karaktera, pa posljednje dvije godine na mala vrata na scenu ulazi maksimalizam o kojem se mnogo piše i govori kao o stilu s mnogo boja i detalja koji odražavaju karakter osobe koja boravi u prostoru. No, je li realno za očekivati da će pod egidom više je više prostori u kojima ćemo svi živjeti izgledati kao šareni, eklektični lunapark? Teško.

Teško je očekivati da će maksimalizam u potpunosti zamijeniti rasprostranjenost minimalizma u uređenju interijera. Foto: Pexels
Teško je očekivati da će maksimalizam u potpunosti zamijeniti rasprostranjenost minimalizma. Foto: Pexels

Održivost je misao vodilja

Dizajneri sve češće koriste engleski izraz greenwashing, koji upozorava na sve češće obmane kada je riječ o proizvodima koji su tek na prvi pogled održivi i služe očuvanju okoliša. No, često je riječ tek o marketingu proizvoda koji je održiv samo na papiru. Dizajneri tvrde da je greenwashing postao sve češća pojava i u uređenju interijera. Ipak, prirodni materijali su davno ušli na mala vrata, a sada postaju dio mainstreama. Umjesto životinjske kože sve se više koriste alternative među kojima se ‘koža’ od gljive najviše cijeni. Svi se okreću vintageu, i već korištenom, starom namještaju kojem smo udahnuli nov život. Jeftini namještaj kojeg mijenjamo svakih par godina i tako još više zagađujemo okoliš, kod uređenja prostora, na crnoj je listi.

Boje, tamno drvo,vintage namještaj i biljke obilježit će uređenje interijera 2023. Foto: Pexels
Boje, tamno drvo,vintage namještaj i biljke obilježit će prostore 2023. Foto: Pexels

Boje, boje, boje

Jedna od glavnih karakteristika novog poretka u uređenju interijera su boje. Sterilnu bijelu boju zamijenit će neutralne, kremaste boje. To osobito vrijedi za kuhinje. I najčešće najzapostavljeniji dio prostora – stropovi – također bi mogli prostoriju oplemeniti bojom. Zelenilo biljaka i više je nego dobrodošlo.

Iako svakako valja istaknuti da su trendovi tek prolazna stvar i da svatko treba urediti prostor onako kako će se u njemu ugodno osjećati. Pa će ljubitelji čistih linija i open-space prostorija ostati vjerni minimalizmu bez obzira na trendove, a drugi će ipak možda u svoje sterilne domove dodati malo osobnosti ili boje.