Iako bi spužva za pranje suđa trebala biti učinkoviti alat kojim čistimo predmete iz kojih jedemo, ona može biti izvor najgorih nečistoća s kojima se susrećemo. Spužva neugodna mirisa zapravo je leglo bakterija.

Kao što znamo, bakterije su sićušni mikroorganizmi koji mogu uzrokovati opake bolesti. Nažalost, vaša kuhinjska spužva je mjesto za rast i razmnožavanje bakterija. Zapravo, studije su pokazale da spužvice za suđe mogu sadržavati i do 10 milijuna bakterija na desetak kvadratnih centimetara – fuj! Neke od najčešćih vrsta bakterija koje se nalaze na spužvama uključuju escherichiu coli, salmonelu i zlatni stafilokok. Izloženost ovim bakterijama može uzrokovati želučane tegobe, ali i teške infekcije.

Na spužvi se mogu naći milijuni bakterija. Foto: Pexels

Možda se pitate koliko se brzo bakterije množe na vašoj spužvi. Prema studiji američke organizacije National Sanitation Foundation potrebno je samo nekoliko sati da se bakterije na vlažnoj spužvi krenu množiti. I unutar jednog dana, ta spužva može nakupiti milijune bakterija. Zato ju je jako važno redovito čistiti i dezinficirati kako biste spriječili nastanak i razmnožavanje tih bakterija.

Kako održavati spužvu za pranje posuđa?

Dakle, što možete učiniti da vaša spužvica ne razvije taj neobičan miris, a koji je prvi znak da suđe iz kojeg jedete možda perete visoko zaraznim predmetom? Ključ je da vaša spužva bude čista i suha. Nakon svake uporabe spužvicu biste trebali temeljito isprati vrućom vodom i iscijediti je što je više moguće. Cilj je da se što brže osuši. Možda bi bilo dobro razmisliti i o držaču s otvorima kroz koji cirkulira zrak.

spužva za posuđe
Spužvu je važno držati na suhom i čistom mjestu. Foto: Pexels

Međutim, koliko god dobro brinuli o svojoj spužvi, doći će trenutak kada ćete je morati baciti. Stručnjaci tvrde da spužve treba mijenjati barem jednom u dva tjedna. Neugodan miris ili ofucana spužva najbolji su znakovi koji vam govore da je se riješite. Zapamtite, čista spužva je zdrava spužva!

Nakon uporabe, spužvu bi trebalo isprati u vrućoj vodi i dobro ocijediti. Foto: Pexels

Postoji li alternativa?

No, iako spužvice za posuđe mogu sadržavati štetne bakterije, ne moramo ih nužno u potpunosti odbaciti. One su i dalje učinkovite u čišćenju posuđa i površina, sve dok se pravilno održavaju i redovito mijenjaju. Zapravo, mnogi kuhinjski stručnjaci preporučuju korištenje spužve u kombinaciji sa sredstvom za čišćenje kako bi posuđe bilo uistinu čisto.

Dakako, postoji i alternativa. Na primjer, umjesto spužve možete početi koristiti četku za suđe.

Važno je samo da ne ignorirate ofucanu spužvu neugodna mirisa koja danima stoji natopljena vodom. To je scenariji kojim ozbiljno ugrožavate svoje i zdravlje svoje obitelji.