Važno je okretati se budućnosti i gledati naprijed. No, jeste li kada razmišljali o tome da je za budućnost zaslužna prošlost? Ono što smo radili prije deset dvadeset godina često je zaslužno za ono što se događa danas ili će se tek dogoditi. Zato su važne obljetnice, a 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 𝗺𝗹𝗮𝗱𝗶𝗵 𝗥𝗶𝗯𝗻𝗷𝗮𝗸, smješten u najljepšem zagrebačkom parku u centru grada – 𝘀𝗹𝗮𝘃𝗶 𝟳𝟬. rođendan!

Počevši kao mliječni restoran za djecu u prvim danima nakon 2.svjetskog rata, pa komunalnom izgradnjom prvog pionirskog doma 1953. te njegovom velikom adaptacijom 1979. u zgradu kakvu poznajemo danas – punih 7 desetljeća ova ustanova je bez prekida uspjela provoditi kulturne i umjetničke programe u zajednici.

U subotu 23. rujna održat će se proslava za građanstvo i to kroz cijeli dan!

– Krenuli smo prvo s kampanjom na društvenim mrežama i tri susjedske kave. Shvatili smo da ljudi imaju veliku potrebu sjesti s nama oko stola i ispričati svoja sjećanja. Ne samo susjedi, bivši korisnici, nego i stari zaposlenici.  Te naše kave su same po sebi postale neka vrsta društvenog čina, naš zajednički napor da se uspostavi tanka nit ravnoteže u vremenu prošlom, sadašnjem i budućem, da joj se da neki smisao. 

Važno je da baš danas, u ovom povijesnom trenutku, ponovno osvijestimo što je to javna funkcija neke ustanove, što je javno dobro, što je kultura i umjetnost u zajednici, koliko jedna ustanova može pomoći da se kreiraju male zajednice podrške, koliko te iste zajednice mogu biti podrška jednoj ustanovi. Koliko nam sve to skupa možda može pomoći da opstanemo. 

Mi smo društvo rezova. Nešto sagradimo pa srušimo. Bez analize. Lako proglašavamo da nešto nije dobro, a teže se osvrćemo i priznajemo neke tuđe kvalitete. Zato danas povlačimo ovu tanku crvenu nit od 1953. do 2023. Zbog ravnoteže i zbog smisla. – izjavila je ravnateljica Centra mladih Ribnjak, Pavlica Bajsić.

Niže donosimo satnicu rasporeda događanja: 

09:30 – 14:00  Dan otvorenih vrata

09:30  otključavanje svečanog dana:  Joga u violinskom ključu

10:00 – 12:00 prezentacije redovnih radionica Centra mladih Ribnjak:  

zbor Klinci s Ribnjaka, Afrobigs i Afrokids – radionice afričke kulture za velike i male, Dramski studio, Ritmika, Vezilje i Poezije,  a programi Jednaki u kulturi predstavljeni su kroz radionice s gostom dana: terapijskim psom za slijepe i slabovidne osobe (udruga Up2Date) i radionicom ludih frizura i šminkanja za djevojčice koju vode prijateljice Centra Samane Riehani  i Farzenah Sourighiasvand iz Irana.

12:00 promocija knjige „Pričaj mi o Ribnjaku – sedamdeset godina uspomena”, autorice Katarine Kolege, uz kavu i Farzanehine iranske kolačiće

13:00 – 14.00 svirke: Greta Ivoš, Sitzfleisch (školski bend OŠ Ivan Goran Kovačić)

-ulaz je slobodan-

20:00h svečana premijera kratkog dokumentarnog filma o povijesti ustanove, autora Daniela Kušana, uz glazbene nastupe kućnih bendova: Klinci s Ribnjaka, El sistema, Hurtok ansambl, bend Car je gol i AireAlto, uz zagorske štrukle i Shamsin sirijski falalafel. 

-ulaz na večernji program moguć je samo uz pozivnice –