Menopauza. To je ta ‘nelagodna’ riječ koja se u hrvatskom javnom prostoru nije baš često izgovarala. Sve donedavno, a intenzivno medijsko informiranje o svim poteškoćama s kojima se svaka žena suočava u ovom izazovnom razdoblju života možemo zahvaliti Tei Višek i njezinu timu, jer je početkom godine lansiran njezin brend kozmetike Fraktal beauty, specijaliziran za kožu žena u menopauzi i perimenopauzi. S obzirom da je sama vrlo teško dolazila do informacija kada su joj se dogodile prvo perimenopauza, pa onda menopauza, odlučila je biti dio promjene. I u tome je svakako uspjela.

menopauza
Tea Višek s Milom Mendez, brend menadžericom Fraktal beautyja koja je zajedno s Teom radila na podizanju brenda. Foto: Promo

Fraktal beauty je nastala na temelju vašeg iskustva. Je li vas ta hormonalna promjena zatekla? Jeste li imali dovoljno informacija o menopauzi kada vam se dogodila?

Mislim da nijedna žena nije pripremljena na menopauzu, a tako je bilo i meni. U početku uopće ne shvaćate da je riječ o promjenama koje uzrokuju hormoni pa odgovore tražite na pogrešnim mjestima. Mislim također, da većina žena nije ni svjesna što sve može biti znak perimenopauze ili menopauze i tek kad do toga dođe krenemo istraživati. Menopauza se većinom povezuje s prestankom menstrualnog ciklusa, a jedan od najpoznatijih simbola menopauze su valunzi.

No, cijeli je niz izazova s kojima se žene u tom periodu nose. Jedan od najvidljivijih su promjene na koži. S obzirom da se cijeli život bavim sastojcima koji se koriste u kozmetičkoj industriji odlučila sam svoju menopauzu preokrenuti u kreativnom smjeru. Tako je nastao Fraktal beauty, kozmetika za kožu u menopauzi. Jer na tržištu gotovo i nema proizvoda koji ciljano djeluju na probleme koje koži izaziva nagli gubitak estrogena. Okupila sam tim stručnjaka iz različitih područja i nekoliko godina smo radili na razvoju proizvoda. Fraktal beauty je ugledao svjetlo dana na početku godine i već sada smo izazvali pomake, ne samo u području kozmetike.

Tea Višek. Foto: Promo

Gubitak estrogena donosi i psihičke promjene

S kojim izazovima ste se susreli – fizičke i psihičke prirode?

Najnelagodniji dio menopauze su valunzi. Fizički dio promjena nije tako buran, promjene se događaju postupno i uz današnji način života i sve mogućnosti koje su ženama na raspolaganju lakše ih je odgoditi. Nagli gubitak estrogena može izazvati i psihičke promjene pa se javlja nesanica, posljedično i umor i iscrpljenost. Zapravo, kada se odjednom počnu događati razne promjene, fizičke i psihičke, zatekne te jer ne znaš što ti se događa pošto se o toj temi premalo govori i piše.

Kako ste dolazili do korisnih informacija?

Najprije kroz razgovore s liječnicima. Oni su prva adresa kojoj se trebamo obratiti, jer je ipak riječ o osjetljivom periodu života u kojemu je zdravlje na prvom mjestu. Žene različito prolaze kroz menopauzu, ali svakako savjetujem konzultacije s liječnicima, posebno ako se dogode burne i nagle promjene koje mogu itekako utjecati na kvalitetu života, odnose s obitelji ili na poslovne odnose.

menopauza
Foto: Promo

Važan izvor informacija su bliske žene iz mog okruženja koje su mi pomogle savjetima, ali i humorom. Menopauza je prirodno stanje, sastavni dio života, a podrška obitelji i prijateljica je ponekad presudna. Imam sreću da sam okružena ženama koje su jednako aktivne kao ja i koje su ovaj period života odlučile iskoristiti kako bi mu dale dodatni smisao. Fraktal beauty je moj doprinos menopauzi, svoje dotadašnje iskustvo sam iskoristila za kreiranje kozmetike koja pomaže koži da ponajprije ostane zdrava, a potom i lijepa.

O menopauzi se ne priča jer je povezana sa starenjem!

I kako ste dolazili do proizvoda razne vrste koji su vam mogli pomoći umiriti kožu, umiriti tijelo i izvana i iznutra?

Cijeli život imam osjetljivu kožu, a taj problem se pojačao ulaskom u menopauzu. Kako nisam nalazila adekvatne proizvode odlučila sam kreirati brend koji će ženama ponuditi kompletnu njegu i lica i tijela u periodu menopauze.

Foto: Promo

O peripmenopauzi i menopauzi se donedavno uopće nije pričalo, osobito ne u Hrvatskoj. Što je vrlo čudno, jer smo otvoreni po svim ostalim “škakljivim” pitanjima, poput seksa, plastičnih operacija. Mnogo je lakše reći povećala sam grudi nego u menopauzi sam. Što mislite zašto?

Vjerojatno jer je menopauza povezana sa starenjem. Sve je to sastavni dio života i mnogi će vam reći da je divno biti u godinama u kojima se nalazimo jer ih mnogi nisu ni doživjeli. Žene su posebno izložene kultu mladosti i pod posebnim povećalom su kad je riječ o izgledu. Menopauza nas prestraši jer na neki način označi drugu polovicu života. Važno je napomenuti da žene čak trećinu života provedu u menopauzi i da te godine nisu zanemarive. No, mi smo generacija koja je otvorila mnoge teme, koja i dalje stvara nove vrijednosti i koja ima mogućnost izbora. Menopauza više nije tema o kojoj se ne govori, a to je ponajprije važno za žensko zdravlje. Veseli me što je i Fraktal dio te promjene.

menopauza
Foto: Promo

Jesmo li odgajani tako da ne govorimo o “ženskim stvarima”?

Mogu govoriti u svoje ime. Nisam se susretala s takvom vrstom nelagode ni u svom privatnom niti u poslovnom okruženju. Moji poslovni suradnici su i muškarci s kojima mogu otvoreno razgovarati o ovim temama, a oni su sudjelovali i u kreiranju brenda. Možda je doista pitanje sredine u kojoj sam odrastala, ali nisam osjećala da su razgovori koji uključuju „ženske stvari“ neprirodni. Ali možda i mi trebamo biti hrabrije u progovaranju o temama koje nas zanimaju.  

Kozmetika za kožu u menopauzi bila je pun pogodak!

Što mislite što bi žene trebale promijeniti u svoje pristupu u prihvaćanju sebe, svojeg tijela?

Žene su pod snažnim pritiskom zbog izgleda i to cijeli život. Menopauza nije iznimka. Mnogima se dogodi višak kilograma u tom periodu, gubitak elana koji također može biti izazvan hormonalnim promjenama, vidljive promjene na koži, kosi. Menopauza je izazovan period u svakom slučaju. Ako do tada nismo prihvatile svoje tijelo, izgradile zdrav i pozitivan odnos prema izgledu, taj period će biti teži. Prihvaćanje je proces koji bi se trebao dogoditi puno ranije.

Foto: Promo

Kakav vam je feedback od žena koje su baš u menopauzi? Osjećate li da ste za društvo napravili mnogo samim time što se o menopauzi od kad je Fraktal stigao na tržište priča više nego ikada?

Zapravo sam iznenađena koliko su pozitivno žene reagirale. Dugo smo razmišljali trebamo li baš otvoreno kozmetiku pozicionirati kao kozmetiku za kožu u menopauzi. A onda smo odlučili stvari nazvati pravim imenom. I nismo pogriješili. Najvažnije od svega je što je kozmetika izvrsno prihvaćena i što dobivamo samo pohvale od svih koji su je koristili. O menopauzi se govori sve više, a i mi smo dali svoj doprinos otvaranju tih tema što nas posebno veseli. Najbitnije je što će se o izazovima menopauze pričati sve više, a i mi pripremamo nove proizvode koji će ženama pomoći da menopauza bude što bezbrižnija.