Iako se u njemu uživa tokom cijele godine, ljeto je vrijeme sladoleda! Najdraža je to slastica i velikih i malih, a evo koje se zanimljivosti vežu uz sladoled:

  • Da bi pojeli jednu kuglicu sladoleda trebali biste ju polizati u prosijeku 50 puta
  • Najviše sladoleda konzumira se u SAD-u, a slijede Australija, pa Norveška.
  • Potrošnja sladoleda u Hrvatskoj po stanovniku jest 4,3 litre
  • Najpopularniji okus sladoleda je vanilija, pa potom čokolada.
  • Iako su razni vladari poput Aleksandra Velikog i Nerona voljeli led miješati s raznim voćem i sokovima, sladoled je tek u drugoj polovici 17. stoljeća dobio svoj prvi službeni recept – kada je Sicilijanac Procopio pomiješao mlijeko, vrhnje, maslac i jaja u Caféu Procope koji je ujedno bio i prvi kafić u Parizu. Prvih godina, sladoled je bio rezerviran samo za elitu, a u 18. stoljeću recepti se počinju širiti domaćinstvima.
  • Sladoled od čokolade izumljen je prije onoga od vanilije, jer je vanilija tada bila rijetka i egzotična biljka.
  • Neki od najčudnijih okusa sladoleda su: avokado, češnjak, čili, sir i slanina.
  • Čokoladni sirup najpopularniji je preljev za sladoled
Foto: Pexels

Novo ruho najdugovječniji hrvatskih sladoleda!

Sladoled u Hrvatsku stiže početkom 20. stoljeća, a u početku se proizvodio samo u privatnim slastičarnicama i kavanama. Industrijska proizvodnja sladoleda kod nas je počela 1958. godine, kada se u jednom od pogona tadašnje Zagrebačke mljekare počeo proizvoditi sladoled na štapiću – legendarna Snjeguljica! Te godine proizvedeno je prvih 50 tona industrijskog sladoleda u Hrvatskoj, a već sljedeće na tržište je plasirano 2 milijuna sladoleda na štapiću. S povećanjem volumena proizvodnje pogon u sklopu Zagrebačke mljekare postaje premalen pa se u rujnu 1965. godine otvara nova, tehnološki znatno opremljenija tvornica, koja dobiva naziv Ledo.

Foto: Pexels

Kornet, kao jedan od najdugovječnijih Ledo sladoleda, ove godine ponosno slavi 56 godina postojanja. Upravo zato, Ledo je odlučio svoje vjerne potrošače nagraditi novim, dizajnom koji će dodatno naglasiti okuse pojedinog sladoleda. Dobro poznatim okusima vanilije, čokolade te stracciatelle i šumskog voća odnedavno se pridružio i novi kornet malina cotton candy. Novi Ledo kornet objedinjuje okuse maline i cotton candyja te punjenje i preljev od bijele čokolade. Posebnu notu ovom zanimljivom okusu dodao je i posip od čokoladnih rižinih kuglica. Rezultat? Preukusna, dosad neviđena kombinacija.

Foto: Promo

Umjesto crne, bijela čokolada!

Osim različitih kombinacija okusa ono što ljubitelji sladoleda obožavaju je omiljeno čokoladno dno koje upotpunjuje i dodatno povezuje sve okuse, a u novom Ledo kornetu malina i cotton candy čak je i čokoladno dno ispunjeno primamljivom bijelom čokoladom.

-Novim kornetom Ledo Malina Cotton Candy donosimo novu, neviđenu kombinaciju okusa maline, šećerne vate i bijele čokolade te s posebnim uzbuđenjem predstavljamo redizajn Ledo korneta. Promjenom dizajna osvježili smo vizualni identitet jednog od Ledo klasika, omogućujući još bolju prepoznatljivost korneta u Ledo škrinjama i stavljajući poseban naglasak na našu bogatu tradiciju. No, iako se izgled Ledo korneta promijenio, vrhunski sastojci i iznimna posvećenost Ledo timova u kreiranju sjajnih kombinacija okusa ostaju nepromijenjeni – poručio je Krunoslav Stančić, Marketing Manager Adriatic clustera iz tvrtke Ledo plus.