Dogodio se potpuno neočekivan razvoj događaja nakon druge polufinalne večeri Eurosonga kada je predstavnica Izraela, čiji je nastup, usput budi rečeno, u Malmo areni izviždan, skočila na drugo mjesto na kladionicama prestigavši glavnog konkurenta našem Baby Lasagni, Švicarca Nemu. Na toj listi, koja naravno ne korelira uvijek sa stvarnim raspletom događaja, naš Marko Purišič aka Baby Lasagna i dalje vodi s više od 40 posto izgleda za pobjedu. No, Izraelka Eden Golan je napravila ogroman skok, a zbog političke situacije njezina bi pobjeda za većinu Europe mogla predstavljati pravi skandal.

Naime, kako bismo vam približili koliko većina europskih zemlja negoduje samo zbog toga što je Izrael na ovogodišnjem Eurosongu uopće nastupio, navest ćemo samo par detalja:

  • Belgijska televizija je za vrijeme nastupa izraelske predstavnice prekinula prijenos Eurosonga s natpisom: “Osuđujemo kršenje ljudskih prava koja je počinio Izrael. Nadalje, Izrael narušava slobodu medija. Zato smo na trenutak zaustavili prijenos.”
  • diljem Švedske ovih dana se prosvjedovalo protiv nastupa Izraela na Eurosongu
  • Izraaelska predstavnica žestoko je izviždana i u prijenosu druge polufinalne večeri i za vrijeme svih proba. Iako u prijenosu zvižduci nisu bili toliko gromoglasni. Snimke iz Malmo arene govore drukčije. Zato se govori i o tome da su u prijenosu korišteni tehnički alati koji zvižduke pretvaraju u pljesak i ovacije.

No, unatoč svemu tome Izraelka je prošla u finale i strelovitom brzinom uspela se na drugo mjesto na kladionicama. Pjesma i nastup su, moramo iskreno priznati, zaista sjajni. No, hoće li Europa dopustiti skandal i pobjedu Izraela u ovom osjetljivom trenutku pa čak i ako je riječ o, za međunarodne odnose, trivijalnom događaju poput Eurosonga? Ili će žiri, koji je već tjednima najistaknutija prepreka našem Baby Lasagni do pobjede, možda glasovima ipak biti naklonjeniji simpatičnom i skromnom dečku s filmskom pričom i zaraznom pjesmom koja je već osvojila Europu? Možda je ova škakljiva situacija s Izraelom prigoda da naš Marko i njegov Rim Tim Tagi Dim osvoje simpatije konzervativnog žirija diljem Europe više nego što smo to do sada očekivali.

Nastup Švicarca Nema, čini se, nije bacio Europu u trans iako je do sada bio jedan od miljenika publike. Švicarac se međutim, ističe kao izvođač koji bi mogao dobiti najviše glasova stručnog žirija. Hrvatska je na toj ljestvici tek četvrta. Možda Europa više glasova dodjeli Baby Lasagni – jer sigurno je sigurno? Talijanska pjesma je dobra, no ima li šanse za pobjedu? Tu je i Irkinja, koja se istaknula šokantnim nastupom. No, rekli bismo da je treća pozicija na kladionicama njezin maksimum. I da, spomenimo i to da naš Marko nastupa 23., a opće je poznato da je kasniji nastup poželjan za bolji plasman. U Markov energičan i superioran nastup uopće ne sumnjamo. Pa se stoga s razlogom pitamo jesu li se konačno posložile sve zvijezde za pobjedu Hrvatske? Možda će baš subota biti povijesni dan za našu zemlju.