Čokoladni maslac ukusan je kremasti namaz kojeg čine maslac, kakao i šećer (ili agavin ili javorov sirup) te tvore slasnu senzaciju za vaša nepca. Mali je to odmak od klasičnog maslaca, a za njegovu izradu vam treba samo nekoliko minuta. Možete ga namazati na tost, palačinke, kroasane… Uostalom, neka vam mašta i okusni pupoljci budu vodiči! U priči maslac i dalje igra glavnu ulogu, ali ima točno toliko kakaa i šećera da doda blago slatki i čokoladni okus. Pritom, naglašavamo da se šećer vrlo lako možete zamijeniti sa sladilima koji su zdravstveno prihvatljiviji, poput agavina ili javorova sirupa.
- Maslac može biti sa ili bez soli. Imajte na umu da slano stvara lijep kontrast slatkom.
- Kakaov prah bi svakako trebao biti bez šećera; koristite kvalitetan proizvod za najbolji okus.
- Šećer može biti i u prahu, iako mi inzistiramo na zdravijoj varijanti s agavinim ili javorovim sirupom.
- Slobodno dodajte i koju kap ekstrakta vanilije, jer će to oplemeniti okus.
PRIPREMA:
- Omekšajte maslac – najbolji način da omekšate maslac jest da ga ostavite na sobnoj temeraturi preko noći (ako je zamrznut) ili nekoliko sati ako je duže vrijeme stajao u frižideru. No, ako ste ga zaboravili izvaditi ili vam se žuri, postoji nekoliko načina da ubrzate stvar. Za početak ga možete nasjeckati na komadiće. Možete ga staviti nekoliko puta po nekoliko sekundi u mikrovalnu pećnicu (no, ovo je postupak kojim maslac vrlo lako možete u potpunosti rastopiti, a to nikako nije cilj). Također, mogli biste kipuću vodu uliti u staklenu čašu. Potom ispraznite čašu, okrenite je naopačke i njome prekrijte maslac kojeg ste narezali po dužini.
- Sjedinite sastojke. Miješajte dok se ne sjedine.
- Uživajte u svemu na što biste inače namazali maslac!