Vrijeme je za slaganje menija za blagdansku trpezu. Iz akdemije Majstor kuhar imaju sjajan prijedlog – juneći odrezak u umaku od crnog vina! A svi začini mirišu na Božić. Dobar tek!

RECEPT:

800 g junećih leđa
500 ml crnog vina
200 ml umaka od pećenja
100 ml vrhnja za šlag
600 g batata
2 jaja
200 g brašna
Sol – po želji
Papar – po želji
Chilly – po želji
3 zvjezdasta anisa
1 štapić cimeta
3 zrna pimenta
3 zrna klinčića
Ulje za prženje
100 g šećera

Foto: Pexels

PRIPREMA:

U posudi rastopite šećer, te ga karamelizirajte, polako zalijte crnim vinom te nastaviti kuhati. U vino dodajte cimet, piment, zvjezdasti anis i klinčić koje ste prethodno usitnili u mužaru te stavili u filter vrečicu za čaj (kako bi nam bilo lakše kasnije koristiti vino bez procijeđivanja).
Vino kuhajte dok se ne reducira odnosno ne postane gušće strukture. Za to vrijeme kuhani batat protisnite kao pire, blago rashladite dodajte jaje i brašno koliko je potrebno.
Začinite sa soli, paprom i chilliem. Na pleh ili kalupu za muffine raspodijeliti batat te zapeći u pečnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 15 minuta.
Meso peći na tavi s obje strane, posolite i stavite u pećnicu da se grije oko 5 minuta ovisno o jačini. Na tavi gdje ste prepekli meso ulijte umak od pečenja te kuhajte reducirano vino koje ste procijedili. Dodajte vrhnje i kratko prokuhajte.
Servirajte na tanjur ružice od batata i pečeno meso i prelijte ga s umakom od vina.