Ako volite kavu, tražite inspiraciju ili jednostavno želite provesti kvalitetno vrijeme u odličnoj atmosferi – GR8 Coffee Festival je mjesto gdje trebate biti! Ovo je vaš poziv da se maknete iz rutine, uživate u svijetu kave i otkrijete zašto je ovaj napitak puno više od brzog shota kofeina.

GR8 Coffee Festival, koji će se održati od 10. do 12. travnja u Laubi, donosi upravo taj štih: spoj vrhunskih okusa, edukacije i neformalnog networkinga, prilagođen svim ljubiteljima kave. Posjetitelji će moći uživati u bogatom programu i degustacijama svaki dan od 10:00 do 21:00 sati a subotu do 18:00 sati. Vrhunac programa je Latte Art Battle, gdje će 12 odabranih barista pokazati svoje vještine u kreiranju pravih umjetničkih remek-djela u šalici kave. Za savršenu mliječnu pjenu bit će zaduženi Oatly i Kravica, Belje.

Latinskoamerički okusi u svakoj šalici: Otkrijte vrhunske speciality kave iz Kolumbije i Paname

U četvrtak 10. travnja isprobajte cupping iskustvu i otkrijte sve tajne vrhunske kave kroz profesionalnu tehniku kušanja, gdje će Forest Coffee – Speciality Colombian Green Coffee Beans oduševiti vaša osjetila bogatstvom okusa i aroma. Upoznajte na cuppingu i La Huella, Panama Specialty Coffee, brend koji donosi jedinstvenu priču o panamskoj specialty kavi, obogaćujući svaku šalicu strastvenim pristupom kvaliteti i održivoj proizvodnji.

Posebni gosti, atrakcije te degustacije sva tri dana druženja 

GR8 Coffee Festival posjetiteljima nudi degustaciju rijetkih  vrsta kave ali i craft čajeva Odore Sillenti te matche Materia, mogućnost otkrivanja tradicionalne metode pripreme, poput kuhanja na pijesku ili u japanskom sifonu. Tu su i Crobuchakombucha, organska kombucha s okusima jadranskih otoka, Brachatella, craft namaz od lješnjaka te medovina Ferbežar.

Ovogodišnji festival okupit će pravu kremu kave! Među izlagačima su Kimbo coffeeBFCSanremoLavazzaNescafé koji se sve više pozicionira i u HoReCa segment te ide snažnim putem održivosti, Viroplus s Lattiz sustavom za pripremu savršene mliječne pjene. Tu su i AB Plan s Latte Art FactoryjemFiorenzato s vrhunskim mlinovima, te inovatori poput HardTanka, pionira u pripremi cold brewa. 

– Svakako s drugim izdanjem festivala, sadržajno ali i odabirom partnera, idemo u smjeru kvalitete i održivosti.. Upravo zato s nama je Stow – najcjenjenija pržionica speciality kave u Sloveniji. Ove godine zemlje partneri su nam Država Katar i Kraljevina Maroko, pa će okupljeni imati prilike probati njihovu kavu sa začinima, ali i uživati u ukusnim istočnjačkim slasticama. Chef David Skoko će ponovno sljubljivati ukusna jela i kavu. – poručila je Fanjek dodavši da će festival ugostiti dvije istaknute profesionalke u svijetu kave, poznate po svojim izvanrednim postignućima u barista natjecanjima, a to su Carmen Clemente iz Italije i Agnieszka Rojewska iz Poljske.

Foto: Promo

Rojewska se upisala u povijest 2018. godine kao prva žena koja je osvojila Svjetsko prvenstvo barista – World Barista Championship 2018, osim toga svjetska je prvakinja u kategoriji Coffee in Good Spirits 2022., čak 14 puta prvakinja Poljske u 5 različitih kategorija. Carmen Clemente je poznata po svojoj strasti prema Latte Artu. Nakon godina predanog rada, Carmen je 2022. i 2024. godine osvojila Svjetsko prvenstvo u Latte Artu, potvrdivši svoju stručnost i kreativnost (World Latte Art Champion 2022 & World Latte Art Champion Gold Jug Latte Art Grading System 2024). 

Zašto mame nikad ne stignu popiti toplu kavu? 

Petra Ninčević u svom inspirativnom MoM Talku – Zašto mame piju hladnu kavu? otkrit će razloge ovog poznatog “mama fenomena” te govoriti o izazovima usklađivanja roditeljskih obaveza, doma i osobnih želja. Kako pronaći balans, postaviti prioritete i osigurati vrijeme za sebe unatoč neprekidnim zahtjevima svakodnevice? Uz Petru, svoja iskustva podijelit će i njezine gošće – Ivana Šušković, Maja Vujčić Vračević i Glorija Peranić, koje će donijeti vrijedne savjete i osobne priče. Ne propustite u petak 11. travnja od 19:30 ovaj iskren, duhovit i motivirajući razgovor – jer svaka mama zaslužuje bar jednu toplu kavu!

Inspiracija, edukacija i opuštanje uz kavu – idealan After Work program

GR8 Coffee Festival nije samo edukacija, već i savršen način za opuštanje nakon radnog dana. U četvrtak i petak od 16:00 sati kreće opušteni program, gdje uz vrhunsku kavu možete uživati u glazbi, koktelima i neformalnom druženju. 

Za glazbeni ugođaj pobrinut će se DJ REA, dok će poznati chef David Skoko u četvrtak 10. travnja od 16:00 sati pripremiti posebna gastronomska iznenađenja koja će se savršeno sljubiti s bogatim aromama kave.

Iskusite čaroliju kombiniranja kave i koktela na jedinstvenom MasterClassu “Kava u klasičnim i modernim koktelima” powered by PPD Global. Pod stručnim vodstvom Dine Zukića Jakovića u četvrtak 10. travnja od 18:00 sati, naučit ćete kako pripremiti legendarne koktele poput Irish Coffee i Espresso Martinija, te otkriti tajne modernih tehnika kao što su vakuumska infuzija i gaziranje.Prvi dio MasterClassa posvećen je povijesti i okusnim profilima kave, dok će u praktičnom dijelu Dino uživo izrađivati koktele uz degustaciju 20 polaznika.

Kreativci mogu dva dana za redom stvarati na umjetničkim radionicama: “Cijanotipije tonirane kavom i čajem”, pod vodstvom doc. art. Lea Popinjač i doc. dr. sc. Petra Krpan. Pisac Ivan Jozić na panelu “Kava, ljubav i mrlje – priče iz života u zrnu espressa”, u petak 11. travnja., od 18:30 -19:30 vodi nas u književni svijet kave. Koautorica knjige “Šaptanje bankomatima i druge nježnosti” i likovna umjetnica Vida Meić, održat će prodajnu izložbu grafika.

Za sve one koje traže priliku za učenje i inspiraciju, festival donosi 12.4. nutricionističko predavanje: Kava – dobra ili loša za naše zdravlje? U subotu od 10:00 sati, nutricionist Nenad Bratković održat će predavanje na kojem ćemo saznati koje su dobrobiti i potencijalni rizici konzumacije kave te kako najbolje uživati u omiljenom napitku bez negativnih posljedica

Ulaznice su dostupne na na ovom linku.  Vidimo se u Laubi uz miris svježe pripremljene kave i razgovore koji nadahnjuju!