U moru savjeta i skincare proizvoda lako se izgubiti. Ponekad je potrebno pojednostavniti stvari. Upravo je to filozofija novog hrvatskog skincare brenda Juvy skin, kojeg je pokrenula Julijana Vržogić. Riječ je o mladoj farmaceutkinji koja trenutačno živi i radi u Švicarskoj. Julijana je po zvršetku Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu radila u ljekarništvu, no ubrzo je završila u ozbiljnom svijetu farmaceutske industrije.

-U Hrvatskoj sam godinama radila u predstavništvu jedne švicarske farmaceutske kompanije, u odjelu marketinga, gdje sam prikupljala radno iskustvo i znanje. U jednom trenutku ukazala mi se prilika pridružiti se timu u samom sjedištu
kompanije, a nakon što je projekt završio, ponuđena mi je prilika ostati u Švicarskoj, i ja sam ju prihvatila. Sada tamo živim vec 5 godina. Moj tim bavi se razvojem inovativnih testova i alata za dijagnostiku srčanih bolesti kao što je, naprimjer, srčani infarkt, a moja uloga u timu je razvoj pristupa za primjenu digitalizacije i umjetne inteligencije kako bi se dijagnostika srčanih bolesti unaprijedila – te bila brža i efikasnija nego što je danas.

Njega kože joj je u genskom kodu

Odakle onda ideja o proizvodima za njegu kože?

-Osim ljubavi prema medicini, gajim i veliku ljubav prema estetici, ljepoti i skincareu! Skincare je definitivno dio mog odrastanja i heritagea, jer sam odrasla s ocem dermatologom, te sam od malih nogu doslovno upijala raznorazne informacije i činjenice o zdravlju kože. Dakle, ta svijest o važnosti njege kože i način na koji ju pravilno njegovati u mene je usađena jos od ranih dana. Drugo, ta ljubav se jos posebno oblikovala tijekom mojih studentskih dana, gdje sam imala priliku pobliže se upoznati sa pripravljanjem kozmetike u laboratoriju, oblikovanjem kozmetičkih pripravaka, aktivnim supstancijama itd…

Idea i temelji brenda stvoreni su za vrijeme pandemije kada je bilo teško doći do substancija i sirovina. No, ustupci, kaže Julijana, nisu rađeni da bi se proces ubrzao, a osobito ne na račun kvalitete i glavne filozofije brenda – a to je minimalizam.

Julijana Vržogić već pet godina živi i radi u Švicarskoj

-Kroz Juvy zagovaramo minimalistički pristup njezi kože. Proizvodi su zamišljeni kao minimalistički i univerzalni koliko god je to moguće, sa sastojcima čije je djelovanje potkrijepljeno kliničkim dokazima, a tako visokoefikasni se mogu koristiti i kod kuće. Dakle, želimo ponuditi nešto što ima snažan klinički temelj, a opet ima “dušu”. Dakle, gradimo portfolio koji će se sastojati samo od ključnih proizvoda koji bi trebali biti uvršteni u rutinu njege kože, s primarnom svrhom hidratacije i zaštite kožne barijere. Proizvodi su visokoefikasni, a blagi, neiritirajući i pogodni za sve tipove kože! Isto tako su formulirani bez alkohola, cruelty-free, te su sve komponentne proizvoda reciklabilne i biorazgradive.

Pritisak je privilegija

Julijana smatra da rutina u njezi kože ne treba biti komplicirana.

-Takav pristup i način razmisljanja ne zahtijeva puno proizvoda, i samim time shvaćamo da ne trebamo imati hrpu koraka u svojoj skincare rutini. Isto tako, ono što je sigurno važno za zdravlje i izgled same kože, osim skincarea je i holistički pristup koji uključuje zdravi lifestyle – zdravu prehranu i hidrataciju.

Je li bilo teško viziju pretočiti u stvarnost?

Korak po korak: kada vidiš da se nešto što je jednom postojalo samo kao ideja u tvojoj glavi, doslovno “preslika” u stvarnosti – to je taj rewarding osjećaj. Iako je proces bio dugotrajan i pun izazova, za mene je to bila prilika za učenje i jedno novo iskustvo, i definitivno bi ga ponovila. Nedavno sam negdje pročitala izreku : “A pressure is a privilege” (Pritisak je privilegija, op.a.), sa čime se slažem jer je to put novih prilika, učenja i osobnog rasta.

Multipraktik za kožu

Iz Juvy skina odlučili su izbacivati proizvod po proizvod. Prvi se zove Overachiever.

-Overachiever je eksfolijant. Riječ je o jastučićima za peeling kože s dodatkom inovativnog, biomimetičkog peptida. To su jastučići izrađeni od prirodnih vlakana koji su već natopljeni serumom i kao takvi spremni za upotrebu. Osim visokoefikasnih aktivnih tvari koje služe za eksfolijaciju, sadrži i one sastojke koji će u isto vrijeme nahraniti i hidratizirati kožu (hijaluronska kiselina), te štititi kožnu barijeru (kompleks ceramida). To je takozvani multipraktik, ili multitasker proizvod! I iako formulacija u sebi sadrži alfa i beta hidroksi kiseline – ova formula ne iritira kožu, i ne uzrokuje crvenilo kože.

-Koristan je u tretiranju problema akni, komedona i postupalnih hiperpigmentacija, ali može se koristiti i jednostavno u svrhu redovite eksfolijacije; kako bi koža uvijek bila svježa, mekana i blistava. Koristi se u večernjoj rutini, na čistoj i suhoj koži – izmedju koraka čišćenja i hidratacije. Iako u sebi već ima hidratantne sastojke, slobodno nakon njega možete nanijeti omiljenu hidratantnu kremu ili serum ako želite – za onaj posebno ultra-hidratizirani osjećaj. Ali i ne morate.

Hrvatski proizvod na policama švicarske robne kuće

-Svakako već radimo na novim proizvodima koji će komplementirati naš eksfolijant Overchiever koji je naziv dobio kao oda svim ženama, koje su sve, smatram OVERACHIEVERI! Kao žene, majke, prijateljice, kolegice – rasturaju svaki dan, što je sasvim postalo “pod normalno”.

Eksfolijant se za sada prodaje na njihovu webshopu, no neki pregovori još traju, a neki su i završili.

-Ponosni smo što smo uspjeli potpisati i ugovor sa partnerima u Švicarskoj gdje bi se Overachiever, kao hrvatski proizvod trebao naći na policama najveće robne kuće u Švicarskoj – MANOR.