Kada je riječ o zaštiti dječjeg zdravlja, roditelji stoje na prvoj crti obrane. I zato je neobično važna javno-zdravstvena i edukativna kampanja ‘Budi mRAK roditelj’, koja je usmjerena na prevenciju i zaštitu od raka, odnosno, HPV-a. U usporedbi s mnogim drugim strategijama prevencije raka – poput kontrole duhana, smanjenja konzumacije alkohola, povećanja tjelesne aktivnosti ili borbe protiv pretilosti – cijepljenje protiv HPV-a jednostavno je za provedbu, ima trenutni pozitivan učinak na zdravlje i vrlo je učinkovito. To je vjerojatno najučinkovitije pojedinačno sredstvo prevencije raka u medicinskom arsenalu.

– U ovoj kampanji primarno se obraćamo roditeljima koji donose odluku hoće li se njihvo dijete cijepiti protiv raka. U idućim mjesecima educirat ćemo javnost putem različitih kanala, kako bi doprijeli i educirali što veći broj roditelja. – rekao je Marko Gangur, Nacionalni koordinator projekta ‘Budi mrak’.

Cijepljenje protiv HPV-a u ranoj dobi dokazano sprečava rak u gotovo 90 posto slučajeva.  Foto: Pexels
Cijepljenje protiv HPV-a u ranoj dobi dokazano sprečava rak u gotovo 90 posto slučajeva. Foto: Pexels

Od ove godine kreće cijepljenje u ranijoj dobi

– Sada će se aktivno pozivati djeca od 5. razreda na cijepljenje protiv HPV-a., za razliku do sada kada su se pozivala samo djeca u osmim razredima. Dakle, djeca će biti pozvana u 5., 6., 7. i 8. razredu. Uz preventivne aktivnosti koje se rade u školskoj medicini , biti će omogućeno i cijepljenje protiv HPV-a. – rekla je prim. Marija Posavec, Predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu.

Nedavno su objavljeni rezultati praćenja 1,5 mil djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90% slučajeva, za razliku od necijepljenih.

– Ta studija pokazuje da je zaštita od invazivnog raka vrata maternice vrlo visoka. To je velika novost, jer se do sada govorilo samo o zaštiti od predstadija raka vrata maternice.“- izjavila je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Cijepiti bi se trebali i djevojčice i dječaci

HPV je uzročnik čak 6 vrsta raka. Ovime pokazuje kako cjepivo protiv raka postoji, te da je ono bitno za oba spola.

– Izuzetno je bitno da se cijepe i djevojčice i dječaci, jer infekcija uzrokovana HPV-om nije isključivo rezervirana samo za ženski spol, nego mogu oboljeti i mladići, odnosno, muškarci. Jedino cijepljenjem oba spola možemo zaštititi od razvoja prestadija i invazivnih karcinoma u starijoj životnoj dobi.“- poručila je dr. šk. medicine Neda Ferenčić Vrban, tajnica Lige protiv raka.

U Hrvatskoj je dostupno i besplatno cijepljenje djevojčica i dječaka osmih razreda.

– Prema posljednjim podacima, u školskoj godini 2021./ 2022. godinu protiv HPV-a je cijepljeno 44 % djevojčica i 25% dječaka osmih razreda. – rekla je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.