Sigurno znate da postoji bezalkoholno pivo, ali znate li da svoju čašu vina poslije ručka možete zamijeniti bezalkoholnim vinom? Proizvodnja vina bez alkohola ima dugu tradiciju. Još početkom prošlog stoljeća pokušavalo se proizvesti vino bez alkohola, a do danas su razvijene sofisticirane metode dealkoholizacije.

Pitate se je li vino bez alkohola doista vino? Stručnjaci tvrde da jest i da nije riječ tek o soku s okusom grožđa. Ima sve blagodati i benefite, lišene samo onoga što zdravlju ne prija. Jelena Balog, vinska stručnjakinja i direktorica Vinologa, tvrtke koja u Hrvatskoj ima najduži staž u distribuciji bezalkoholnih vina, objasnila nam je da se proces proizvodnje razlikuje u svega jednom koraku – uklanjanju alkohola.

– Proces vinifikacije potpuno je jednak, uključujući procese fermentacije i dozrijevanja. Na kraju proizvodnje dodan je samo jedan korak više – dealkoholizacija – rekla nam je Jelena Balog.

Postoje različite metode za dealkoholizaciju, ali ostavimo složene procese vinskim stručnjacima i osvrnimo se na ono što nas najviše zanima – u čemu je prednost bezalkoholnih vina?

Zdravstveni benefiti su značajni

Konzumacijom bezalkoholnog vina organizam štitite od alkohola i nagrađujete ga samo dobrim nutrijentima.

  • POLIFENOLI – U svakom vinu, pa tako i onom bez alkohola, prisutni su polifenoli iz grožđa. Znanstveno je dokazano da oni pozitivno utječu na zdravlje – snižavaju krvni tlak i kolesterol i time doprinose smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti.
  • VITAMINI I ANTIOKSIDANSI – Antioksidansi smanjuju rizik od akni i drugih stanja kože. Pomažu u zaštiti od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i dovode do preuranjenog starenja! Osim toga, bezalkoholno vino koži osigurava hidrataciju i povećava dotok krvi, što posljedično smanjuje bore i crvenilo.
  • Vino koje ne sadrži alkohol idealno je za trudnice i dojilje te sve one koji zbog zdravlja nisu u mogućnosti konzumirati alkohol. U bezalkoholnom vinu eliminirani su svi mogući zdravstveni rizici povezani s alkoholom, i obogaćeni su mineralima i hranjivim tvarima koji pozitivno utječu na organizam.

Dok voziš, pij bezalkoholno vino!

Nije zanemariva niti njihova praktična strana. Nakon konzumacije ne ostavljaju nikakve posljedice što je dosta zgodno u situacijama u kojima ste jedini vozač u društvu. Također, dobro će sjesti svima koji izbjegavaju alkohol zbog kontrole tjelesne težine. Dok klasična vina sadrže oko 130 kalorija po čaši, bezalkoholne varijante imaju svega 10 do 50 kalorija. Također, mogu se koristiti i u kulinarstvu, i to vrlo uspješno, bez promjene okusa.

U Vinolog wine shopu moguće je nabaviti četiri popularne sorte njemačke vinarije Einig-Zenzen: chardonnay, cabernet sauvignon, riesling i dornfelder te bezalkoholni pjenušac španjolske vinarije Cofama.