Ako želite impresionirati svoje goste ili ukućane fancy jelom kojeg uopće nije teško skuhati, onda imamo sjajan prijedlog za vas! Rolani pačji zabatak s pireom od jabuke – zvuči vrlo fancy, no ne trebate biti masterchef da biste ovo jelo pripremili. Recept ide direktno iz čarobne kuhinje Majstor kuhar, što je već dovoljna referenca da se okušate u pripremi.
RECEPT:
1000 g pačji zabatak
2 kg jabuka
200 g kruha
100 g slanine
100 g luka
50 g češnjaka
2 jaja
5 g crveneg papra
1 štapić cimeta
1 dl bijelog vina
100 g maslaca
10 g meda
Sol – po želji
Papar – po želji
Chilli – po želji
Ulje – za prženje
PRIPREMA:
Na ulju prepržite luk i slaninu narezanu na kockice. U posudu s kruhom narezanim na kockice
pomiješajte jaje i prženi luk sa slaninom te ostavite sa strane, ako je kruh previše suh dodajte malo
mlijeka da opusti. Pačji zabatak odkoštite te malo oblikujte. Začinite sa soli i paprom, rasporedite
panadu od kruha te zarolajte. Rolice povežite kuharskom špagom ili čackalicom. Na malo masnoće
prepecite rolice sa svake strane, da dobiju zlatno smeđu boju. Prepečene rolice pecite u pećnici zagrijanoj
na 190°C petnaestak minuta ovisno o veličini rolica. Za to vrijeme ogulite jabuke i odstranite koštice,
narežite na kockice te stavite u posudicu i zalijte vinom i vodom da prekrije jabuke. Dodajte cimet i
crveni papar, te kuhajte dok jabuke ne omekane. Kuhane jabuke ocijedite i pomoču štapnog miksera
napravite pire.
Pire protisnite kroz sitno cjedilo i dodajte malo maslaca da poveže pire. Tekućinu u kojoj su se kuhale
jabuke lagano iskuhajte uz dodatak meda, čilija i maslaca dok ne dobijete umak. Pečene rolane
zabatke servirajte uz pire od jabuke i prelijte umakom od meda. Dekorirajte po želji i uživajte sa svojim gostima ili ukućanima u slasnoj gozbi koju ste pripremili.