Ovaj recept pripada rubrici što skuhati, kad ti se ne kuha: tjesteninu s tikvicama, češnjakom i začinskim biljem. Ono što ju čini zaista izvrsnim (osim kratkog popisa sastojaka) je specifična kombinacija okusa. Slatka, karamelizirana tikva sa slanim parmezanom. Kiselina limuna i svježe bilje čine ga utješnim, živahnim i hranjivim – a da pritom nije nimalo teška.

što kuhati
Foto: Unsplash

SASTOJCI:

1/4 šalice maslinovog ulja
10 režnjeva češnjaka – oguljenih i izgnječenih
1 kg tikvica, prepolovljenih po dužini i narezanih na ploške
sol i mljeveni papar
tjestenina
1/2 šalice ribanog parmezana, plus dodatak za posluživanje
Korica i sok 1 limuna
1/2 šalice listova bosiljka ili metvice
1/2 šalice prženih pinjola ili mljevenih oraha

što kuhati
Foto: Unsplash

PRIPREMA:

  • Na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje niskoj temperaturi. Dodajte izgnječeni češnjak i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne porumeni (oko 5 min.)
  • Dodajte tikvice i malo pojačajte vatru. Začinite solju i paprom i kuhajte oko 30 minuta dok tikvice ne postanu vrlo mekane i karamelizirane.
  • Dok se tikvica kuha, skuhajte tjesteninu. Ocijedite, ali sačuvajte pola šalice kuhane vode.
  • Dodajte tjesteninu u tavu s vodom za tjesteninu i polovicom parmezana. Dobro promiješajte, dodajte ostatak parmezana, koricu, sok i pola bosiljka. Dobro promiješajte da se sjedini.
  • Poslužite preliveno još parmezanom, soli, paprom, orasima i listićima bosiljka. Dobar tek!