Kako tate doživljavaju dolazak prve bebe u obitelji te koliko se njihov život promijeni provjerili smo s peterostrukim državnim prvakom u rellyju Viliamom Prodanom. Naš ponajbolji vozač rellyja je, naime, prije nekoliko mjeseci postao tata malene Vite.

Kakvu promjenu je u vašem životu donijelo očinstvo?

Apsolutno sve se promijenilo, ali naravno na bolje, ljepše, s puno više obaveza i puno manje vremena za sebe, ali to je normalno i nema ljepših trenutaka od vremena koje provodim sa malom Vitom.

Što ste očekivali prije dolaska djeteta i koliko se to razlikuje od ovog što se sada događa?

Nisam očekivao toliko obaveza i toliko neplaniranih radnji vezanih za bebu. Kad su mi drugi pričali o ulozi roditelja nisam ih previše shvaćao ozbiljno, mislio sam da su možda neorganizirani ili manje sposobni, ali bili su u pravu; s bebom dolaze nove obaveze i na neki način totalna promjena načina života!

Viliam prodan
Prije napornog treninga – srce za Vitu!

Gledate li sada drukčije na sport kojim se bavite s obzirom na njegovu opasnost. Imate li dojam da ćete možda malo više ziheraški voziti i manje riskirati?

Iskreno ne znam, otkad je Vita s nama nisam imao ni jedno službeno natjecanje, ali znat ćemo vrlo brzo. Ovo je sport kao i svaki drugi te samim time mislim da neće umanjiti našu brzinu na brzinskim ispitima!

Biste li svojoj kćeri preporučili da se bavi rellyjem ili bilo kojom vrstom utrkivanja automobilima u slučaju da joj se to baš jako svidi ili biste ju odgovarali od toga? Zašto?

Pa iskreno, radije bi da se bavi nekim dugim sportom, trnovit je put do uspjeha u autosportu, a kod nas još mrvicu više, ali to će sama naravno birati. Kad znam kakav sam ja put imao, da se vratim na početak možda nikad ne bih krenuo. Nismo sredina gdje je autosport najpopularniji sport, a samim time je pojedincima puno teži put ka uspjehu.

viliam prodan

Kako provodite vrijeme sa svojom kćerkom?

Pa kako je još mala, ne možemo previše komunicirati, ali dosta vremena provodim s njom i sa suprugom Ivanom kako kroz šetnje, kraća putovanja i slično… Pa pokušavam bit što bolji i brižniji otac i muž, a nadam se da bar malo uspijevam u tome. Noćnih buđenja sam lišen budući me kroz dan čeka business karijera, a potom i treninzi i pripreme za rally natjecanja, ali kroz večer svakako pokušavam rasteretiti suprugu koliko god mogu hraneći Vitu, igrajući se s njom kao i kroz nekakve indirektne radnje kao sto su kupovina i slično.