Na LifeBuzzu s velikim oduševljenjem pozdravljamo Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi koji će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara – program ROĐENI ZA ČITANJE.

Kao što ste već mogli pročitati na našem portalu, čitanje djeci je izuzetno važno, a sada imamo i program na nacionalnoj razini koji potiče čitanje najmlađima, a koji je predstavljen uz poseban program prilagođen dječjoj publici Teatra Poco Loco, posjet šarenom Bibliobusu i šetnju zagrebačkim Botaničkim vrtom.

prim. mr. sc. Marija Radonić, inicijatorica programa, Rođeni za čitanje.

Zahvalivši svima koji pridonijeli ostvarenju ovog programa, a posebno inicijatorici programa Rođeni za čitanje pedijatrici Mariji Radonić te predsjednici Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju Mirjani Kolarek Karakaš, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo pokretanjem nacionalnog programa Rođeni za čitanje ističući iznimnu važnost čitanja za razvoj djece i mladih.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na predstavljanju programa Rođeni za čitanje.

-Čitajući za svoju djecu, moram priznati da je to jedan od najljepših načina roditeljske interakcije s djecom – istaknuo je predsjednik Vlade dodajući kako je riječ i o aspektu terapeutskog učinka koji, prema mišljenju pedijatara može pomoći i onima koji imaju poteškoća u izražavanju, a svima u stvaranju čitalačkih navika, upijanja znanja i učenja.

Govoreći o procesu pripreme ovog vrijednog programa koji je proizašao iz Nacionalne strategije poticanja čitanja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na mnoge pokrenute aktivnosti, od kampanje Godina čitanja u kojoj se dodatnim naporima i prigodnim programima na nacionalnoj razini podizala svijest o važnosti čitanja. Istaknula je kako je pokretanjem programa „Rođeni za čitanje” postavljena ona ključna karika u lancu razvoja čitalačke kulture, koja će poticati čitanje od najranije dobi.

Ministar Vili Beroš, ministrica Nina Obuljen Koržinek i dječji vrtić Budućnost.

Uz zahvale partnerima, Ministarstvu zdravstva  i pedijatrima, ministrica je izrazila zadovoljstvo lansiranjem novog programa putem kojega će oko trideset pet tisuća djeca godišnje koliko ih se u prosjeku rodi u Hrvatskoj, u 249 pedijatrijskih ordinacija diljem Hrvatske, dobivati slikovnice sve do dobi njihova polaska u školu. Također je izrazila zadovoljstvo što su slikovnice autorski rad naših hrvatskih autora, pisaca i ilustratora Ivane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić.

Posebne zahvale je uputila Knjižnicama Grada Zagreba čiji je bibliobus upotpunio događanje te govoreći o Festivalu hrvatskih bibliobusa i okruglom stolu o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj koji su se nedavno održali u Splitu, podsjetila kako je u mandatu aktualne Vlade nabavljeno 12 novih bibliobusa.

-Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti preokret i zaustavljanje negativnog trenda smanjenog interesa za čitanjem te razvoj čitalačke pismenosti i kulture u Hrvatskoj – zaključila je ministrica. 

Okupljenima su se obratile i stručna suradnica programa Rođeni za čitanje pedijatrica Marija Radonić te predsjednica Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju i pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš

Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu. Sredstva potrebna za realiziranje programa Rođeni za čitanje osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 265.445,62 eura godišnje. Više o programu na poveznici: Nacionalni  program poticanja čitanja djeci od najranije dobi.