Prečesto mislimo da će nam jedan odlazak frizeru spasiti na razne načine uništenu kosu. No, zaboravljamo da frizeri nisu čarobnjaci i da je kućna njega kose izuzetno važna. Usudili bismo se reći presudna. Riječ je o osnovnim radnjama koje svakodnevno vrlo često radimo pogrešno. O najčešćim pogreškama kod njege kose koje radimo kod kuće upitali smo Maju Misirić, vlasnicu Frizerskog alteliera Monet, koja je izdvojila pet najčešćih.

  • PREČESTO PRANJE KOSE S PREMALO ŠAMPONIRANJA

‘Jučer opranu kosu danas ću ponovno oprati, ali ću samo jednom šamponirati.’ Krivo. Kosu je potrebno temeljito oprati s dva ili čak tri šamponiranja i onda ju nekoliko dana ne prati. Ne zaboravite, prečesto ili svakodnevno pranje bez obzira na broj šamponiranja, oštećuje kosu.

Kosu ne bismo trebali prati češće od dva ili tri puta na tjedan. Foto: Pexels
Kosu ne bismo trebali prati češće od dva ili tri puta na tjedan. Foto: Pexels
  • IZBJEGAVANJE MASKI, REGENERATORA ILI PAKUNGA, JER SE KOSA ČESTO MASTI

‘Kosa mi se brzo masti, pa neću staviti regenerator, jer mi je od njega još masnija.’ Krivo. Regeneratori, maske i ulja ne maste kosu, oni ju ovlažuju, a kosi je potrebna vlaga. Pritom treba voditi računa i o tome na koji način apliciramo proizvode. Oni se stavljaju na vrhove, nikako ne na tjeme.

Kod kućne njege kose umjereno s peglom

  • PRETJERANA TERMIČKA OBRADA PEGLOM

‘Ako više puta prođem peglom po istom pramenu, kosa će izgledati ljepše.’ Krivo. Prije svega, zagrijavanje na najveću moguću temperaturu jako oštećuje kosu. A zbog nespretnosti pramen nam često ispada pa preko istog mjesta prelazimo i više od tri puta, što za našu kosu, koja je često tretirana i bojom, nikako nije dobro.

Lijepa i zdrava kosa ponekada je za ukupni dojam važnija i od make-upa. Foto: Pexels
Lijepa i zdrava kosa ponekada je za ukupni dojam važnija i od make-upa. Foto: Pexels
  • TRETIRANJE VLAŽNE KOSE PEGLOM

Ako prilikom peglanja kose čujete onaj zvuk cvrčenja, to gori vaša kosa.

  • PRETJERANO MEHANIČKO TRETIRANJE

Previše češljanja ili iščešljavanja stvara veliki pritisak na vrhove koji pucaju. Čak i ako previše prstima prolazite kroz kosu – ni to nije dobro, jer ju na taj način prljate, tj. mastite.