Svi smo čuli za frazu “američki san” i onu “ako si uspio u New Yorku, uspjet ćeš bilo gdje”. Pa kako to izgleda kada mladi hrvatski glazbenik pokušava ostvariti američki san u New Yorku doznali smo od Stjepka Zebeca kojeg na Instagramu možete pronaći pod imenom Orange Bananas. Stjepko u New Yorku živi od 2016. godine, kada je upisao The New School Of Jazz. U međuvremenu je tu školu završio. Njegova strast je sviranje bas gitare, bavi se glazbenom produkcijom i radi kao DJ. Ovo je Stjepkova njujorška priča!

-Upao sam na faks s velikom stipendijom, i imao čast učiti s jako puno poznatih glazbenika. Neki od njih su Hank Shocklee (osnivač Public Enemy i Ice Cube-ov producent), Jeff Carney (basist koji svira sa Stingom, Bobby Mcferrinom i Barbrom Streisand), Gene Perla (basist Nine Simone, Sarah Vaughan) i mnogim drugima. Prije nego što sam počeo raditi kao DJ, životne troškove sam planirao i nadoknađivao raznim studendskim poslovima.

Kako je tekla tvoja njujorška avantura?

-Nakon par mjeseci privikavanja, moram priznati da je sve teklo dosta glatko. Nakon samo godinu dana sam počeo dobivati ozbiljnije ponude – poput DJ-iranja na New Yorškim penthousima, i DJ rezidencijama u barovima i klubovima koji me bukiraju i do godinu dana unaprijed.

Zašto Orange Bananas?

-Stjepko Zebec je u Americi teško pročitati, razumijeti i konačno – zapamtiti. Ako želiš da te netko upamti i o tebi priča, ime mora biti pamtljivo. Nisam htio varijaciju svog imena na engleskom pa sam odlučio stvoriti brend koji će biti nešto potpuno drugačije. Orange Bananas je bio eksperiment koji je danas zaslužan za 100% mojih prihoda. Originalno je bilo DJ Orange Bananas, međutim imati DJ u imenu mi je bilo malo cliché. Bananas na engleskom znači ludo, a Orange je naznaka nečeg drugačijeg i neobičnog. Osim toga, funkcionira i kao ime i prezime te nosim plišanu bananu obojanu u narančasto, koja je jako prepoznatljiva i komična.

Zašto si ostao u New Yorku? Ne bi li ti bilo lakše ostvariti glazbenu karijeru u Hrvatskoj?

-Ako je pjesma na engleskom tržište je gotovo cijeli svijet. To omogućuje slobodu zvuka, stila i žanra. Hrvatska je u tom smislu jako zatvorena, a mladi i ovako i onako većinom slušaju stranu glazbu.

Jesi li pokušavao producirati glazbu u Hrvatskoj?

-Napravio sam 4 pjesme s Emom Jusić (unukom Đele Jusića) koje su izašle pod okriljem Croatia Recordsa. Mislim da su ispale odlično, ali nemam previše interesa pisati i producirati za hrvatsko tržište. To ne znači da se to neće promijeniti.

Kakav je život u New Yorku za tebe?

-New York je najbolji grad na svijetu. A istodobno je i najgori. Sve ono najbolje zahtjeva jednako veliku žrvtu. Grad je prljav, konstantno pun ljudi i ludila. Ja sam gradsko dijete, tako da mi to nije veliki problem, ali ne bih volio da mi djeca odrastaju u New Yorku.

Što je najteže?

-Zamislite najbolji restoran na svijetu. Hrana je najbolja, ali i najskuplja. Teško se dođe na red, uvijek se dugo čeka, i na kraju je tanjur gotovo prazan. Međutim, to ne znači da ne treba probati.

Što ti je najdraže u odnosu na RH?

-Sloboda. Čovjek u New Yorku može sve i onda još malo više. Uz to nitko nikog ne pita zašto i kako.

Je li bilo trenutaka kada ti je malo nedostajalo da spakiraš kofere i vratiš se u Hrvatsku zauvijek?

-Previše! Puno češće za vrijeme faksa, jer sam bio emotivno nezreliji. Sad sam u tom smislu istreniran i imam puno više vremena za sebe, ali Hrvatska će zauvijek biti moj jedini dom.

Stjepko na jednom od svojih DJ angažmana.

Je li ti plan ostati u New Yorku ili se ipak u dogledno vrijeme vratiti u RH i kada?
-New York je za dvije vrste ljudi. Mlade i bogate, a ja ću još neko vrijeme biti u kategoriji mladih ;). Većina glazbene industrije je potpuno online, što omogućuje geografsku neovisnost. Tu će Zagreb sigurno igrati najveću ulogu.

Tvoji snoví su i dalje povezani s glazbom. Koji je cilj?

-Cilj je popularizirati moju originalnu glazbu. Na taj način ću moći imati veće koncerte i tako i veće prihode koji bi omogućili slobodu stvaranja i lagodniji život. Kad smo već kod toga, upravo sam izbacio novi EP pod imenom Bananas
Are Orange koji možete poslušati ovdje: linktr.ee/orangebananas

Stjepko i Teddy Swims.

Jesi li ostvario suradnje s nekim značajnim glazbenicima?
-Kao bend smo bili predgrupa Teddy Swimsu, a najviše radim s poznatim saksofonistom pod imenom Augie Bello.
Upravo sam završio demo koji šaljem jednom jako poznatom pjevaču, ali još ne smijem reći kome… Osim njih tu ima i jako poznatih brendova. Prije tjedan dana sam DJ-ao na partyu za Amazon, svirali smo na svadbi poznatog kuhara Adam Sobela, gdje sam upoznao i Steph Currya, te mnoge prominente ličnosti na razno raznim događanjima.

Koliko često dolaziš u Zagreb?

-U Zagrebu sam svaka dva do tri mjeseca. Imam sreće da mi posao i financije to omogućuju :).

Što tvoja obitelj u Hrvatskoj kaže na karijeru u NY?

-Cijela obitelj me jako podržava i prate sve što radim, ali bi rađe da sam u Zagrebu. Kažu da im nema tko psa šetati.