Od petka su otvorene prijave za Green Prix 2023., koji se treću godinu zaredom dodjeljuje u sklopu Greencajt festivala. U vrlo kratkom vremenu, Green Prix je postao najprestižnija nagrada u Hrvatskoj koja promovira održivost kao najbitniju odrednicu u djelovanju svake organizacije ili pojedinca. Tako se do 27. travnja za Green Prix 2023. mogu prijaviti svi koji su uspješno proveli zelene i održive projekte u prošloj i ovoj godini, a svojim kontinuiranim angažmanom ističu važnost klimatskih ciljeva i zelene tranzicije te su pridonijeli zaštiti okoliša. Dodjela nagrada predviđena je za 25. svibnja, zadnjeg dana Greencajt festivala, koji se održava 24. i 25. svibnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

Za titulu Greenlidera godine o kojem odlučuje javnost glasovima na službenoj stranici festivala, natječe se deset kandidata koji svojom djelovanjem služe kao pozitivan primjer te motiviraju i potiče druge na usvajanje održivih vrijednosti.

Desetero uzornih građana u borbi za nagradu

Ovogodišnji kandidati su:

 • David Pejić – mladi poduzetnik koji je proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u Europi. David je ulice New Yorka zamijenio s dvadesetak hektara zemlje u Habjanovcu gdje se nalazi Zrno eko imanje.
 • Hrvoje Jurić – biciklist, avanturist i fotograf koji putuje oko svijeta s biciklom u pratnji svojih najboljih prijatelja, psima Enom i Maxom i ukazuje na posljedice klimatskih promjena.
 • Darija Walter – aktivistica je i predsjednica Udruge PLANTaža iz Osijeka, koja mijenja lokalnu zajednicu kroz brojne zelene projekte te aktivno djeluje u promidžbi zelenih rješenja.
 • Marina Matijević, pokretačica web stranice Ja bolji građanin i eko aktivistica, daje korisne savjete o odvajanju otpada.
 • Zvonimir Kalić, mladi poljoprivrednik koji sa svojom obitelji u slavonskom Vrpolju uzgaja konoplju, a zahvaljujući OPG-u zaposlio je brojne Slavonce i tako pokrenuo ruralni razvoj u svom kraju poštujući principe održivog razvoja.
 • Antun Ponoš, urednik je i voditelj emisije ‘Kućni ljubimci’ koja je proslavila uspješne 33 godine, a spasio je više od 100.000 životinja.
 • Matija Žulj je osnivač i direktor agro – tech tvrtke AGRIVI, koja je lider u digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje te je proglašen jednim od ambasadora Europskog vijeća za inovacije.
 • Silvija Kolar – Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica, pokrenula je web stranicu Biovrt gdje dijeli svoje znanje o uzgoju zdrave hrane.
 • Lori Brnčić, vlasnica zero waste kafića Filteraj, nudi kupovinu u rinfuzi, a prostor koristi za okrugle stolove gdje obrađuju brojne ekološke teme.
 • Dr.sc. Julije Domac, ravnatelj regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) vodeće energetske agencije u Hrvatskoj i jedne od najuspješnijih organizacija te vrste koja ove godine slavi 15 godina djelovanja.

Djeluj zeleno, zasluži nagradu!

Kategorije u kojima se zainteresirane organizacije, kompanije, odgojno-obrazovne ustanove i jedinice lokalne i područne samouprave mogu prijaviti su:

 • Zelena kampanja – najbolja kampanja kojom se promiču klimatski ciljevi
 • Zelena inovacija – najbolja inovacija koja doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama
 • Utjecaj na zajednicu – nagrađuju se projekti i inicijative koje su doprinijele postizanju ESG ciljeva u široj zajednici
 • Misli globalno djeluj lokalno – nagrađuju se jedinice lokalne i područne samouprave koje ostvarile najveći iskorak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području
 • Na mladima svijet ostaje – zeleni projekti i aktivnosti provedene unutar odgojno-obrazovnih ustanova
 • Green Startup – nagrađuju se najbolji zeleni startupovi na temu klimatski održivih rješenja, koji su svojom aktivnošću i projektom ostvarili najveći doprinos u široj zajednici.

Prijave teku od petka, 31. 03. 2023. na: https://greencajt.hr/green-prix/ do 27. travnja, a odluku o pobjednicima će donijeti stručni žiri.

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imati će priliku poslušati predavanja s preko 80 međunarodnih i domaćih govornika, te panelista iz čak 10 zemalja svijeta. Klikom na link osigurajte Early bird ulaznice sve do 8. travnja. Sve o Greencajt festivalu dodatno doznajte i putem društvenih mreža FB, IG.