Ako je dobro pripremljen i kombiniran s pravim namirnicama, burger može biti rapsodija za nepca i prava gastro poslastica. Hrvoje Šalković, poznati putopisac, ali i vlasnik restorana u Zagrebu, otkrio nam je tajne pripravljanja dobrog burgera.
– Daleko je burger od te ‘kiosk priče’, od one prastare ‘za pod zub’ varijante. Danas je burger toliko kompleksno jelo da ga se ne srame niti restorani top klase”, govori nam Hrvoje.
Pa koliko se onda burger dugo mora peći da bi bio savršen ni prepečen, a ni sirov, nego baš onako fino sočan?
– Ukoliko poštujete pravila za pripremu grilla meso pečete 3 minute s jedne te 3 minute s druge strane. Ovisi i koliko ste velike pljeskavice napravili (debljina) te jeste li meso odležavali prije pripreme pljeskavica – otkriva Šalković.

Foto: Mario Pavlović
Okus burgera jako ovisi i o pecivu
Ova slasna gastro poslastica može biti još ukusnija ukoliko se meso kombinira s drugim namirnicama, a to ne treba uvijek biti klasično – topljivi sir, zelena salata i slično.
– S burgerom se odlično slažu suhe i svježe gljive, grill parmezan, patlidžani, tikvice, komorač, citrusi, puno je fusiona koji dobro funkcioniraju i čovjek kad i dobije ideju, proba pa se iznenadi kako je dobro. Međutim, sa slaganjem namirnica treba biti oprezan, jer nije da možeš samo narezat limetu unutra pa da će zato biti bomba burger, ali staviti je malo u umak, podiže puno stvar. Ja volim staviti i malo tartufa. Tartufi se slažu sa svim vrstama mesa. Isprobali smo u restoranu i fantastično funkcionira.
Kakva peciva birati kako bismo pripremili savršeni burger?
– Idealna su mliječna peciva i brioche peciva. Ova peciva svojom neutralnošću ne zadiru u okuse mesa i možete osjetiti svu punoću mesa. O grilanju peciva se vode rasprave već desetljećima. No – tajni sastojak koji najbolje funkcionira na grilanom pecivu jest – rastopljeni maslac. Nema bolje nego kad je pecivo toplo, hrskavo, te osjetite malo maslaca.
A sir?
– Najbolji su svi masni sirevi koji se dobro tope, što ne znači da se ne mogu staviti nekakvi suhi i tvrdi sirevi kao paški ili kozji. Ukoliko su jako suhi, a želite taj specijalni okus ipak spojiti s mesom, imate opciju staviti ga u umak ili DIP koji servirate sa strane.
A koje piće je uz burger najbolje servirati?
– Nekad je pivo bilo omiljeno piće uz burger, no danas u razdoblju gourmet Burgera gdje možete naći i Wagyu govedinu nema smisla bježati i od najskupljih crnih ili bijelih vina, šampanjaca. Pivo još uvijek pobjeđuje, no vino je sve popularnije.





