Iz zdravstvenog aspekta gledano, nema tog opravdanja kojim bismo mogli obraniti zašto pušimo. No, u posljednje su vrijeme sve popularnije razne ‘zdravije’ alternative cigaretama u obliku uređaja koji funkcioniraju na različitim principima. Međutim, jesu li oni manje štetni za zube? A sasvim je jasno da se pušenje oduvijek dovodi u korelaciju s parodontozom, bolesti zubnog mesa.

Stomatologinja Hana Kralj, vlasnica Dentalne poliklinike K2, u svojem je novom videu na YouTubeu objasnila što zapravo šteti zubnom mesu kod pušenja. To je nikotin.

– Nikotin je taj koji zatvara mikrocirkulaciju. Ukratko – loša je prokrvljenost, nema dovoljno kisika i tkivo nam propada. Dakle, grijani duhani vam neće pomoći da izbjegnete ‘frku’ sa zubnim mesom, jer i dalje sadrže nikotin. Jedini način da sačuvate zubno meso kad je pušenje u pitanju, a baš nikako ne možete prestati pušti, jest da nađete nešto u čemu nikotina nema. – kazala je dr. Hana Kralj.

Iako i takvi proizvodi postoje, dr. Kralj naglašava da s oprezom donosite odluku oko konzumacije bilo kojeg od alternativnih proizvoda klasičnim cigaretama, jer su novi i nije prošlo dovoljno vremena da bi se provela pouzdana istraživanja o njihovim posljedicama. I zato bi bilo najbolje da prestanete pušiti. U tom slučaju nećete imati problema ni sa zubima ni s plućima.