Ivana je prije tri godine stigla iz Osijeka u Zagreb misleći da točno zna što želi od života – posao ekonomistice u velikoj korporaciji činio se logičan slijed nakon što je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. No, već nakon tri-četiri mjeseca shvatila je da to nije to!

– Shvatila sam da to nije posao u kojem se ja mogu izraziti. Moj posao je ono što mi taj dan dođe na stol. To je najčešće nešto vezano uz brojke i ostvarenje određenog profita u velikim tvrtkama. Jer one jesu tu da zarade novac, ali se ja ne pronalazim u toj priči. Htjela sam da moj rad napravi promjenu za mene i ljude koji su sa mnom u kontaktu. A kako sam došla do svijeća, to me nemojte pitati, jer ni sama nisam sigurna – kroz smijeh nam govori Ivana, koja i dalje radi u korporaciji, ali se nada da joj je to posljednja godina.

Ivana Krstić, začetnica brenda Motion Candles. Foto: PROMO

Svaki dan kada dođe s posla, Ivana zapravo počinje raditi – ono što voli!

-U jednom danu mi se samo iskristaliziralo – ok, ja ću raditi mirisne svijeće. Uvijek sam voljela učiti uz svijeće, pomagale su mi oko vraćanja koncentracije. Voljela sam i da mi prostor u kojem boravim miriši, a mirisne svijeće su na mene nekako djelovale i terapeutski. Jednostavno su me uvijek pratile kroz život. I kada sam donijela odluku i počela više istraživati, pronašla sam neke zanimljive podatke koji kažu da gledanje u plamen svijeće zaista pomaže oko vraćanja fokusa. – priča nam kako je avantura s pokretanjem vlastitog posla – Motion Candles – zapravo počela.

Biznis s mirisnim svijećama je u velikom porastu

U prvih je godinu dana testirala sirovine, sastojke i njihove omjere, sve dok nije došla do idealne svijeće.

-Idealna svijeća za mene znači – da zamiriše cijelu prostoriju, da je miris prisutan cijelo vrijeme dok svijeća gori, da gori od ruba do ruba čaše, da vosak ne ostaje na čaši i da ne izgori prebrzo. Da bih došla do toga morala sam baciti barem sto varijanti različitih svijeća.

Svaka svijeća ima poruku. Foto: PROMO

Svijeće su u posljednje tri godine napravile veliki boom u proizvodnji i popularnosti. Ivana nam priča kako je tada kada je ona počinjala bilo svega dvoje ili troje manjih proizvođača svijeća i jedan veliki. A danas je barem 50 profila na društvenim mrežama koji predstavljaju razne brendove manjih proizvođača svijeća.

-To je dobro, jer širimo glas o drugačijim, prirodnim svijećama. Zdrava je konkurencija, svatko ima svoju priču i sve svijeće se razlikuju. – tvrdi mlada poduzetnica koja je u priču s Motion Candles krenula među prvima – u pandemiji. Provela je sate i sate istraživajući odakle uopće krenuti.

Nema škole za svjećare!

-Sve sam se sama naučila. Nema škole za svjećare! (smijeh) U početku je dosta teško, jer ne znaš što čitaš, kakvi su to spojevi, pa sam prvo sam krenula s parafinom, pa sam shvatila da postoji nešto puno bolje – soja. Onda sam još tko zna koliko sati provela istraživajući gdje nabavati mirisna ulja, isto tako i filtere, koji su mi potpuno neočekivano predstavljali najveći problem. Kopanje po bespućima interneta me odvelo do Velike Bratinije. Njihova ulja imaju sve certifikate o neštetnosti i prolaze jako stroge testove koji dokazuju da su sigurni za malu djecu, kućne ljubimce i sve ostale – što je meni jako važno. Naravno, kada sam pronašla sirovine bilo je potrebno pronaći njihove prave omjere. I sada mogu reći da mi je proces izrade mirisne svijeće ekstra jednostavan. No, put do toga bio je prilično zahtjevan.

Ivana u ponudi ima i difuzore. Foto: PROMO

Ivana i dalje radi sama sve kod kuće. Ponekad, najčešće oko Božića, dobije narudžbe za više od stotinu svijeća i onda radi po cijeli dan i noć. Jer, ne zaboravite, ona je i dalje dio korporacije.

-Nisam se usudila napustiti siguran posao odmah i zato još uvijek radim dva posla. Da, koliko god zagovaram to da se treba osloboditi straha i raditi ono što te čini sretnim ni sama nisam u potpunosti lišena straha od nesigurnosti. Ali sam krenula u posao sa svijećama i zapravo testirala samu sebe – htjela sam vidjeti hoće li ta želja za vlastitim poslom rasti. I rasla je svakim danom sve više i više. Kada sam okružena sa svijećama onda imam osmijeh od uha do uha.

Cijelu filozofiju oko Motion Candels odmah ćete shvatiti kad svijeću primite u ruke. Naime, svaka ima poruku, a svaka poruka je usmjerena prema istom – da svijeća u našim opuštajućim trenucima u nama izazove pokret, da se okrenemo prema našoj duši i onome što nas ispunjava.