To da je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec u top formi mogli smo vidjeti na nedavno održanom šou Nove TV Ples sa zvijezdama, a sada je svoju visoku fizičku pripremljenost i dokazao i to na SANTA DOMENICA TRIFECTA WEEKEND 2023. koji se ovu subotu i nedjelju održao na jezeru Orešje! Spartan Race je globalna utrka koja se održava u 37 zemalja svijeta i promiče važnost mentalnog i fizičkog zdravlja, spaja prirodu i ekstremni wellness, te je odlična za promociju, razvoj lokalne zajednice i poticanje aktivnog turizma. Na utrci Santa Domenica trifecta weekend 2023. sudjelovalo je 1500 natjecatelja iz dvadesetak zemalja svijeta, a gradonačelnik Zurovec sudjelovao je u ultimativnom izazovu svladavanja sve tri utrke u jednom vikendu, a to su:

  • sprintu (5 km + 20 prepreka),
  • super (10 km + 25 prepreka),
  • beast (21 km + 30 prepreka),

Unazad godinu i pol sudjelovao je na dosta Spartan utrka i izdvojio je svoju prvu kao najdražu jer je to bio početak ove priče, a onu u Mađarskoj kao najtežu jer u 22 km stane velik broj prepreka i zapreka.

-Na tako zahtjevnim utrkama, uključujući i ovu našu svetonedeljsku od 21 km, spašava vas mentalna snaga, jer kada mislite da više ne možete jedino vas glava može spasiti da se borite i nastavite dalje s utrkom. Još jednom moram naglasiti kako mi je izuzetno drago da je upravo Sveta Nedjelja bila domaćin prve hrvatske Spartan utrke jer je to velika turistička međunarodna promocija.

Oni koji se nisu natjecali, mogli su doći uživati u atraktivnom sportu, druženju i gastronomiji što je organizirano za naše posjetitelje.

-Sretan sam što ovaj oblik sporta postaje sve popularniji, čemu svjedoči i tako velik broj natjecatelja – naglasio je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec. Zahvalio je svima u organizaciji od policije, vatrogasaca, hitne službe, HGSS-a, volonterima, građanima i organizatoru i svima ostalima bez kojih ova utrka uspjela.

-Nakon višemjesečnih priprema po prvi puta u Hrvatskoj smo pripremili Spartan race. Zadatak nije bio jednostavan, bilo je dosta izazova i prepreka, ali uz uigran tim i organizaciju uspjeli smo okupiti oko 1500 natjecatelja iz cijelog svijeta, prvenstveno Europe. Zanimljivo je vidjeti cijelu atmosferu, sve funkcionira kao jedna velika obitelj, ljudi spavaju u kampu, zabavljaju se, podržavaju jedni druge što je i poanta cijele ove priče. Utrke su jako izazovne, traže određenu mentalnu i fizičku pripremljenost, ali vrlo je lijepo za vidjeti što nisu samo za elitne trkače što znači da su otvorene za sve. – izjavio je Marko Lekan, voditelj projekta Spartan race Hrvatska.

SANTA DOMENICA TRIFECTA nije samo utrka s preprekama već i promocija zdravog načina života kroz rekreaciju, trčanje, vježbanje i tjelesnu aktivnost. Također, ovo će biti velika prilika za promociju turizma i sporta čitave zemlje. Filozofija Spartana je da nas natjecanja testiraju, treninzi očvršćuju, prehrana hrani, a zajednica jača. Sudionici Spartan utrke diljem svijeta podržavaju jedni druge da svladaju svaku prepreku u životu.