Ako pitate stranca koji je duže od otprilike dva tjedna proveo u Hrvatskoj, kao jednu od glavnih karakteristika našeg naroda istaknut će ispijanje kave – ujutro, u podne, nakon ručka, kao nezaobilazan dodatak razgovoru s prijateljicom ili važnom poslovnom sastanku. Kava kod nas igra uvijek! Taj je ritual i zaštitni znak u Hrvatskoj prošle godine dobio i svoj festival – Gr8 Coffee Festival, a ispred nas je drugo izdanje koje će se od 10.-12. travnja održati u Zagrebu. Organizira ga Silvana Fanjek, koja je provela 25 godina u marketingu hrvatskog brenda kave, a kakav je zaljubljenik u ovaj napitak uvjerili smo se i sami u ugodnom razgovoru.
U odnosu na prvi Gr8 Coffee Festival, koje novosti nas očekuju na drugom?
Oho, gdje da počnemo? Prvo, preselili smo se u Laubu – savršenu lokaciju za uživanje u kavi, kavinim koktelima, likerima i svemu što ima veze s ovim magičnim zrnom. Kava se neće samo piti – pričat ćemo o njoj, povezati je s umjetnošću, razgovarati s nutricionistima o njezinim benefitima, a čak ćemo se pozabaviti i pitanjem taloga kave – jer, vjerovali ili ne, postoji milijun načina da ga iskoristite.
Voda je također u fokusu – Brita, naš partner, postavit će vodenu fontanu s različitim vrstama vode (da, dobro ste pročitali – voda nije samo voda!). Bit će i edukacija jer, realno, bez dobre vode nema dobre kave.
Mlijeko? Apsolutno. Znate da smo narod koji ne može bez pjene u kavi, a sada ćemo otkriti i najnovije tehnologije koje mogu zamijeniti ruku bariste.
Termin festivala je pomaknut prije turističke sezone da i ugostitelji s Jadrana stignu bez stresa upoznati nove trendove u svijetu kave. Radno vrijeme produžili smo do 21h – jer tko ne bi htio popiti kavu i zaplesati na Coffee Therapy – After Work Partyju? Četvrtak i petak su rezervirani za večernje uživanje, dok subotu ostavljamo za dnevni program – jer kava i čaj su najbolji saveznici u vraćanju u život. Ukratko – nova znanja, nova iskustva i puno, ali stvarno puno dobre zabave.

Koji brendovi će biti izlagači?
Festival će okupiti pravu kavu kremu! Nescafé, koji više nije samo sinonim za instant kavu, već ozbiljan igrač i u HoReCa segmentu, ponovno dolazi sa svojim asortimanom kave u zrnu. Wellbean i Mokaflor proširit će horizonte ljubiteljima specialty kave, a Viroplus će demonstrirati kako Lattiz sustav priprema mliječnu pjenu koja izgleda kao da ju je napravio najbolji barista.
Tu su i AB Plan s Latte Art Factoryjem, Fiorenzato s vrhunskim mlinovima, BFC i La Marzocco sa svojom espresso aparaturom, kao i inovatori poput HardTanka – pionira u pripremi cold brewa. Apsolutna bomba ove godine – po prvi puta stižu izlagači iz Nepala s organskim zelenim kavama i čajevima! Osim klasike, nudimo i egzotiku. A to nije sve – pripremamo još puno iznenađenja!
Poznati smo kao nacija koja pola života provede ispijajući kavu. No, koliko nam je važno kakvu kavu pijemo?
Hrvatska i kava – ljubavna priča koja traje stoljećima! Jesmo li zahtjevni? O da. Pijemo puno kave, ali nije nam svejedno kakva je. Ritual ispijanja kave u Hrvatskoj je svetinja – svatko ima svoju omiljenu šalicu, savršeni omjer mlijeka ili šećera (ili nikako šećera!), a bez prve jutarnje kave – ne pitajte, jednostavno ne postojimo.
No, što je najzanimljivije? Sve više ljudi želi znati podrijetlo kave, traži etički uzgoj i brine o kvaliteti zrna. Nove generacije posebno su zahtjevne – žele da kava ima priču, okus, poruku. I proizvođači ih slušaju – od industrijskih divova do malih specialty pržionica, svi se natječu tko će ponuditi bolju i održiviju kavu.

Koje karakteristike mora imati kvalitetna kava?
Kava je kao vino – složena, bogata, s milijun nijansi okusa i mirisa. Evo ključnih faktora:
- Svježina – Ako je kava stara, bolje ju je koristiti kao piling za kožu nego za piće.
- Aromatičnost – Voćne, čokoladne, orašaste ili cvjetne note? Ako ne miriše kako treba – nešto nije u redu.
- Okus – Treba biti izbalansiran, a ne previše gorak ili kiseo. Svaka dobra kava priča priču kroz gutljaje.
- Kiselost – Neke kave su svježije i kiseline im daju karakter, dok su druge blage i kremaste. Ključ je u ravnoteži.
- Tijelo – Volite punu, kremastu teksturu? Ili laganiju, prozračnu? Ovisi o prženju i sorti.
- Aftertaste – Najbolje kave ostavljaju dobar okus i nakon zadnjeg gutljaja. Loše? E, njih želite što prije zaboraviti.
- Vizualni dojam – Lijepa, bogata krema na espressu znak je kvalitete.
- Kvaliteta zrna – Loša zrna? Loša kava. Kvaliteta počinje u samom startu.
I naravno – loša priprema može uništiti i najbolju kavu. Zato, mljevenje, temperatura vode i ekstrakcija moraju biti na mjestu.
Koje bismo navike vezane za kavu trebali početi izbjegavati?
Svatko ima svoje rituale i tko smo mi da sudimo? Ali, ako baš moramo…
- Šećer? Ako kava treba pola vrećice šećera da bi bila pitka, možda jednostavno nije dovoljno dobra.
- Bjelilo za kavu? Ajme, ne… samo ne to. Ako nije mlijeko (ili dobra biljna alternativa), bolje bez.
- Loši aparati? Često zanemareni krivci za lošu kavu. Kava može biti vrhunska, ali ako je aparat neispravan ili prljav – katastrofa!
U konačnici – pijte kavu onako kako vam najviše paše. Ali, ako već pijete, pijte kvalitetno!
Radili ste u marketingu velikog brenda kave i nastavili ste kroz festival biti povezani s kavom. Što vas osobno u kavi oduševljava?
Uf, gdje da počnem? Kava mi doslovno teče kroz vene.
GR8 Coffee Festival nije samo posao – to je poziv, strast, način da podijelim ljubav prema kavi s drugima. Svaka šalica je priča, a festival okuplja ljude koji tu priču žele čuti, podijeliti i proširiti. Najbolji dio? Energija zajednice. Ljudi koji vole kavu dolaze iz svih sfera života – baristi, ugostitelji, proizvođači, zaljubljenici… I svi imaju nešto novo za naučiti i podijeliti.
Festival je prilika da se educiramo, istražimo nove trendove, testiramo nove okuse i – naravno – uživamo. Kava je više od napitka. To je iskustvo, kultura, način života. A ja ne bih mogla zamisliti svoj bez nje.





