Da Nika Marjanović-Zulim nije urednica i voditeljica središnjeg Dnevnika Hrvatske radiotelevizije, sasvim sigurno bi ostvarila uspješnu karijeru u slastičarstvu. Iako nismo proveli detaljnu anketu, ali prilično smo sigurni da je broj kolača koje je Nika ispekla ove blagdane među barem prva tri na imaginarnoj ljestvici koju čine naši TV voditeljice i voditelji. Prema slobodnoj procjeni, brojka tisuću se opasno približava.

– Za ove sam blagdane napravila ukupno šest vrsti takozvanih „sitnih kolača”, redom – medenjake, oraščiće, vanilin kiflice, mini-kuglofiće, praline i oblatne, odnosno – napolitanke. Proizvodnja je krenula s ponedjeljkom, uglavnom noću, nakon posla. Količine – prekomjerne. Ali sve će se to razdijeliti i pojesti! Preostaje mi još torta, čokoladna i to je to! – kazala je Nika, a ujedno je i odgovorila na pitanje, koje si možda ponekada postavljate, o glamuroznom životu televizijske voditeljice i majke 11-ogodišnjeg dječaka. Brašno je ovdje u službi zvjezdane prašine koja doista čini čaroliju u Nikinim rukama. I tako je za sve blagdane!

– Za Božić već godinama radim po šest, sedam vrsti sitnih kolača (jedne godine rekord njih 10), uvijek medenjaci – koje ukrašavam sa sinom, nećacima.. zatim oblatne jer su djetetu najdraže, a ostalo varira od godine do godine.. Na primjer, ako radim linzere, neću i vanilin-kiflice i tako.. Ako za neke koristim dosta žutanjaka, onda napravim i puslice od preostalih bjelanjaka.. U svakom su slučaju to suhi kolači koji mogu stajati u zatvorenim spremnicima tjedan dana komotno, pa mi je tu negdje i izbor.

No, vjerovali ili ne, Nika je s ozbiljnom manufakturom kolača krenula tek u odrasloj životnoj dobi.

– Ljubav prema pečenju kolača došla je u trudnoći i na porodiljinom.. Naime, izrazito sam hiperaktivna i vjerojatno je ta kombinacija nedostatka posla i većeg boravka kod kuće učinila svoje! Jednostavno sam morala nešto stvarati! Nije bilo bajno, u početku, ne bih rekla da sam prirodni talent, više je prevladala volja. S druge strane, općenito -nema mi ljepšeg, zaista, nema ljepše nego nešto napraviti, staviti na stol, uživati u jelu sa sinom. E sad, mogla bi manje manično pristupati kolačima, prije svega govorim o količinama, ali, kažem, bitno da se ne baca! 

A kada nešto postane ljubav, strast, pa čak i opsesija, onda je teško stati, pa i uhvatiti se u koštac s najtežim izazovima!

– Volim isprobavati sve recepte, najveći respect imam prema dizanom tijestu, možda je to neopravdani strah, krafne mi uspiju, allllli nekako se najrjeđe upuštam u izradu te vrste slastica. Kolač koji mi je, pak, zadao najviše muka je Paris- Brest, ali bio je vrijedan svakog propalog pokušaja, a kolač/slastica koja mi je osobno najdraža, po mom nekom ukusu je torta Pavlova.

Jedna od čari novinarskog posla su i vječno radni blagdani. No, ovih dana nije loše biti Nikin kolega s posla.

– Redakciju planiram nahraniti u ponedjeljak, baš na Božić, koji mi je radni. Nadam se da će kolegama kolači biti ukusni! – za kraj je rekla Nika.