Ovo nije jedan od onih članaka u kojem vas čekaju najnoviji modni trendovi ljetne obuće. Sasvim suprotno. U nastavku ćemo crno na bijelo preispitati koliko su natikače zapravo dobre za naše zdravlje te koje su zdravije alternative.

Natikače su bez pogovora jedan od onih izuma koji nam svima olakšava život. Međutim, koliko su praktične, toliko su natikače/japanke bilo koje vrste izrazito loše za naša stopala, a i ostatak tijela budući da su stopala najniža točka našeg tijela i jedini kontakt s tlom na kojem se krećemo. Možda su dobre da se ljeti na moru, naprimjer, tuširamo u njima, ali za kretanje definitivno nisu.

Natikače na visoku petu su najgora varijanta za naše stopalo. Foto: Pexels

Zašto natikače nisu najbolji izbor za naša stopala?

 • Nisu fiksirane za stopalo, što ograničava opsege pokreta i uzrokuje grčenje stopala, posebice nožnih prstiju, kako bismo zadržali natikače na stopalima.
 • To grčenje dovodi do čekićastih prstiju te drugih kompenzacija u tijelu koje nisu dobre ukoliko postanu navika.
 • Mogu uzrokovati tenzije i bolove u stopalu.
 • Najčešće nisu dovoljno fleksibilne, što također ograničava pokretljivost stopala
 • Također, najčešće su preuske u području prstiju, što rezultira slabljenjem mišića stopala i manjom stabilnošću.
 • Kod natikača debljih potplata smanjena je količina podražaja koje primamo, a time se prilikom kretanja produljuje vrijeme reakcije tijela te povećava mogućnost eventualnih ozljeda.
 • Ukoliko natikačama dodamo i povišenje pete, stvara se još veće opterećenje i potreba za prilagodbom cijelog tijela.
Japanke su više praktičan, a manje zdrav izbor obuće. Foto: Pexels

Dobra svojstva natikača, tj. obuće koja nije vezana za gležanj, bismo mogli svesti na jedno jedino, a to je da se lako obuvaju i izuvaju. Nažalost, to obilježje nije u službi funkcije, već našeg komfora!

Svaka osoba bira za sebe što joj  je dugoročno gledano bitnije.

Što bi bio dobar izbor?

Bolji izbor bi svakako bile sandale koje su fiksirane oko gležnja i time pružaju stabilnost i omogućavaju pune opsege pokreta.

Uz napomenu da ima raznovrsnih sandala na tržištu pa pri odabiru idućeg para obuće ne bi bilo loše razmotriti još par čimbenika.

Stop tanji džon i fiksiran gležanj, natikače čine prihvatljivijima! Foto: Pexels

Za naša stopala najbolji izbor bi bile sandale koje su u svijetu poznatije pod nazivom minimalističke sandale, a imaju sljedeća svojstva:

 • Dovoljno široke – da prsti nisu stisnuti, već da omogućuju prirodni rašireni položaj prstiju. Time se automatski poboljšava stabilnost cijelog tijela i cirkulacija u stopalima;
 • Fleksibilne – kako bi stopalo i ostatak tijela bili što manje ograničeni u pokretu;
 • Ravne – odnosno bez povišenja pete, čime opterećenje nije na prednjem dijelu stopala, već je ravnomjerno raspoređeno;
 • Tanke – čime naša stopala primaju veću količinu podražaja, a time i naš mozak više informacija o tome “kako se kretati”.

Čak i ukoliko nemaju etiketu minimalističkih sandala, pokušavajte pronaći što više navedenih svojstava pri svakom idućem izboru para obuće. Imajući na umu da će neki od tih svojstava zahtijevati malo vremena za prilagodbu vašeg tijela budući da smo kroz godine navikli na kojekakvu modernu obuću. Zato je ljeto odlično doba za pružiti stopalima malo više slobode.

Dapače, osim sandala koje će čuvati vaša stopala od temperaturnih i ostalih izazova na tlu, iskoristite što više prilika da se izujete i hodate bosih nogu. Vjerujem da svi znamo kako je to jedan od boljih osjećaja na svijetu.

Više korisnih informacija, savjeta i praktičnih alata vezanih za zdravlje stopala i utjecaja na cijelo tijelo možete pronaći na Instagram profilu Zdravlje stopala by Andreja Mustač.