Istarski vol – boškarin je autohtona životinja, najveći simbol Istre i jedan od najvećih ugroženih i zaštićenih pasmina goveda. Općina Kanfanar kroz manifestaciju Jakovlja, čiji je centralni dio smotra istarskih volova, potiče njihov daljnji uzgoj i time očuvanje pasmine.  

-Zajedno s uzgajivačima radimo na očuvanju pasmine i povećanju broja grla. Osim razvoja turizma, ovom manifestacijom pružamo drugačiju poruku. Svaka zajednica ima nešto posebno u sebi. Istarski vol je identitet Istre i istarskog čovjeka – rekao je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar

Najposlušniji vol.

Ove su životinje, od milja zvani nježni divovi, nekad pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva u istarskim selima, a danas su simbol Istre. 

-Ovo je lijepa tradicija koju je bitno održavati. Svijet je globaliziran, a mi smo posebni, naš boškarin je simbol Istre kojeg moramo čuvati. On je naša tradicija, naš „kapric”. Očuvali smo ga od izumiranja i dalje ćemo nastaviti u toj potpori – naglasio je župan Istarske županije Boris Miletić

Najteži vol.

Na Smotri se po 33. put birao najljepši, najteži i najposlušniji vol – boškarin. Sveukupno 14 uzgajivača (iz Istre i jedan sa otoka Krka) predstavilo je 21 vola koje je ocjenjivala Stručna komisija. 

I ove je godine oboren rekord Smotre. Najteži vol je vol koji obara rekorde već nekoliko godina za redom – Sarožin, vlasnika Maria Udovičića iz mjesta Gospodi, koji ove godine teži 1.435 kg, što je za 14 kg više nego prošle godine.

Milenijska fotografija. Foto: Šime Strikoman.

Najljepši vol je Gajardo vlasnice Marinele Jugovac iz Bužleti.

Najposlušniji vol je Bakin, vlasnika Maria Gašparinija iz Fabaca. 

Posjetitelji su zajednički izradili milenijsku fotografiju u obliku 25 metarskog boškarina fotografa Šime Strikomana.