Zgrade novijeg datuma i moderni stanovi imaju malu energetsku potrošnju zbog čega je i protok zraka slabiji. Upravo taj mali protok zraka može dovesti do onečišćenja zraka u stanu i tako rezultirati zdravstvenim poteškoćama poput astme. Kako bi povećali protok zraka u stanovima i pritom ga i pročistili postoji nekoliko vrsta sobnog bilja koje će vam u tome pomoći, a vrijedne djevojke iz BILJKE.PLANTS projekta su za vas izdvojile tri vrste sobnih biljki zbog kojih ćete lakše disati u prostoru u kojem živite. Osim pročišćavanja zraka, biljke mogu pozitivno utjecati i na raspoloženje (o čemu smo već pisali), povećati koncentraciju te smanjiti umor i stres.

Chlorophytum comosum odnoisno zeleni ljiljan. Foto: Pexels

Zeleni ljiljan

Na mjestu broj jedan, kao biljka koja pročišćuje zrak, nalazi se Chlorophytum comosum tj. zeleni ljiljan. Što se tiče održavanja, potrebno mu je jako indirektno sunčevo osvjetljenje. Iako može podnijeti djelomičnu sjenu, ona može uzrokovati sporiji rast i gubljenje pruga na listovima. Tijekom vegetacijske sezone je potrebno učestalije zalijevanje kako bi supstrat uvijek bio vlažan, ali nikako natopljen vodom. U zimskom periodu zalijevanje se znatno smanjuje. Osim što nisu otrovne, što ih čini sigurnim za djecu i kućne ljubimce, vrste iz roda Chlorophytum iz zraka eliminiraju toksine kao što su formaldehid i ksilen.

biljke koje pročišćavaju zrak
Dracaena sp., popularnog naziva zmajevci. Foto: Unsplash

Zmajevci

Lakše se diše i uz biljke iz roda Dracaena sp., tzv. zmajevci. Vrste iz ovog roda jako sporo rastu, a kako mi ne bi još dodatno usporili rast potrebno im je umjereno indirektno sunčevo osvjetljenje te obvezno izbjegavati direktno sunce jer im to može spržiti listove. Kada primijetite da se gornji sloj supstrata osušio potrebno ih je obilno zaliti te ostaviti da se ocijede. Relativno su otporne na sušu, ali isto tako ne vole da ih se pretjerano zalijeva jer će vrhovi listova početi crniti. Kućnim ljubimcima mogu uzrokovati povraćanje i proširenje zjenica stoga ih je potrebno držati podalje od mjesta gdje ih mogu dosegnuti. Biljke roda Dracaena sp. filtriraju iz zraka toksine kao što su formaldehid i benzen.

biljke koje pročišćavaju zrak
Zlatni puzavac. Foto: Unsplash.

Zlatni puzavac

I kao šećer na kraju tu je – Epipremnum aureum, iliti zlatni puzavac. Osim što čisti zrak od toksina, poput formaldehida, ugljikovog monoksida, pripada skupini neuništivih biljaka. Uspijeva u različitim uvjetima, ali najviše mu odgovara srednja indirektna sunčeva svijetlost te je otporan na sušu, ali bi ga bilo poželjno zaliti kada se gornji sloj zemlje osuši. Blago je otrovan za ljude i životinje stoga izbjegavajte konzumaciju.