Ako ste ušli u drugu polovicu tridesetih u vašem se životu baš ništa ne treba promijeniti osim jedne vrlo važne stvari – počnite ozbiljnije brinuti o svojem zdravlju. Ako ste navršili 35. godinu prvi korak kojeg vam liječnici toplo preporučuju jest da se ili javite svojem liječniku i prema njegovim preporukama na uputnicu obavite sve specijalističke preglede ili se naručite na sistematski pregled u jednoj od privatnih klinika.

Ako ste dvadesete proveli pržeći se na plaži ispod sunca onda u drugoj polovici tridesetih svakako krenite s redovitim pregledom madeža.
Ako ste dvadesete proveli pržeći se na plaži ispod sunca onda u drugoj polovici tridesetih svakako krenite s redovitim pregledom madeža. Foto:Pexels

Rana dijagnostika mogla bi vam spasiti život

Koju god opciju izaberete, ovo su pregledi koje biste svakako u svojoj dobi trebali obaviti:

  1. Kompletna krvna slika. Ovom pretragom možete provjeriti jeste li anemični, imate li dijabetes ili visok kolesterol.
  2. Papa test. Ovo je ginekološka pretraga koju žene prvi puta u životu obave mnogo prije 35. godine, nakon prvog spolnog odnosa. No, nakon 35. godine, papa test se preporuča obaviti jednom godišnje. Njegov nalaz može otkriti rane kancerogene promjene u stanicama grlića maternice.
  3. Mamografija. Riječ je o pregledu kojem bi se žene od 40. godine na dalje trebale podvrgnuti svake dvije godine. Rano otkrivanje karcinoma dojke moglo bio vam spasiti život.
  4. Pregled madeža. Ne čekajte sumnjivi madež da biste otišli kod dermatologa. Otiđite jednom godišnje i budite mirni.
  5. Kolesterol. S obzirom da su u Hrvatskoj kardiovaskolarne bolesti vodeći uzrok smrtnosti, detektirati visok kolesterol u krvi je jako važno.
  6. Oftalmološki pregled. Ako vam se čini da kod noćnih vožnji automobilom slabije vidite, svakako pregledajte oči.
  7. Pregled zubi bi nam svima trebao biti jednogodišnja rutina i prije 35. godine. No, osim karijesa u ovim godinama važno je obratiti pozrnost na parodontozu, sve češće spominjanu bolest desni. Vrlo je naugodna i ako se ne liječi može završiti ispadanjem zubi. A to nikako ne želite.

Važno je naglasiti da su gore navedene samo preporuke i ne mogu se primijeniti na svaku osobu. No, inicijalni posjet liječniku obiteljske medicine prvi je i najvažniji korak koji će odrediti u kojem smjeru trebate dalje ići.