Jeste li znali da čak 68 posto zaposlenih majki doživi burn out, pokazalo je istraživanje Ohio Statea Universityja! Među liječnicima se uvriježio i pojam roditeljski burn out iako se ne nalazi u medicinskoj literaturi niti postoji kao dijagnoza. No, on se definira se kao fizička, emocionalna i mentalna iscrpljenost zbog stalne brige za vlastitu djecu. Prema istom istraživanju očevi su pod 28 posto manjim rizikom roditeljskog burn outa od majki.

Kombinacija brige o kućanstvu i finacijama, djeci i svim njihovim aktivnostima i obvezama, te odgovornosti prema obavljanju poslovnih dužnosti – rezultiraju nakupljenim stresom koji kulminira u roditeljski burn out. Stres ne možemo uvijek izbjeći, ali možemo prevenirati burn out nekim metodama ili aktivnostima.

Foto: Pexels

Prvo, shvatimo da su neke stvari izvan naše kontrole!

Nemoguće je biti savršena majka i savršena zaposlenica istodobno. Dopustite si pogreške. Samo ste čovjek.

Drugo, potražimo pomoć!

Ako vam je problem s posla stići odvesti djecu na, primjerice, sportsku aktivnost – udružite se s drugim roditeljima koji bi povremeno mogli i vaše dijete odvesti na tu aktivnost, a povremeno vi njihovu! Naravno, ako bake i djedovi nisu u mogućnosti.

Foto: Pexels

Treće, pronađite vrijeme za sebe! Ne, stvarno – pronađite vrijeme za sebe!

Da, dobro ste pročitali – pronađite vrijeme za sebe! A da biste to napravili negdje morate povući crtu. Trebate li pročitati svaki mail poslan izvan vašeg radnog vremena? Treba li vaše dijete ići na pet aktivnost izvan škole ili vrtića? Trebate li svaki dan kuhati novi ručak? Umjesto toga:

  • pronađite hobi
  • nađite aktivnost koja vas opušta – sat yoge, meditacije
  • jednom na mjesec uzmite dan za sebe – primjerice, sjajna stvar za svaku ženu – StressFreeFriday by Aquae Vivae u Krapinskim toplicama. Uzmite si to popodne za sebe i uživajte bez grižnje savjesti. Zapamtite, na taj način ne činite dobro samo sebi već cijeloj svojoj obitelji. Odmorna i zadovoljna moći ćete i sebi i drugima dati puno više nego iscrpljena i nezadovoljna.

Četvrto, ali kao da je prvo – naspavajte se!

Dobar san je preduvjet za strpljenje s djecom, učinkovitost na poslu, ali i vašu općenitu dobrobit. Ne zanemarujte spavanje!

Peto, vježbajte!

I o važnosti vježbanja smo već pisali. Bilo da je to ujutro prije nego što se vaši ukućani probude ili nakon posla – vježbajte. I pola sata je dovoljno. Makar prošećite.

Foto: Pexels

Šesto, ne uspoređujte se s drugim mamama!

Drugim mamama možda ide odlično, ali uspoređivati ​​se s njima mogao bi biti dodatni poguranac u burn out. Svaka majka, a posebno zaposlena, nosi se sa svojim setom problema. Osobito se nemojte uspoređivati s drugim mamama na Instagramu. Ničiji život nije savršen, a pogotovo ne zaposlenih majki koliko god sličice na njihovom IG profilu pričale drugu priču. Zapamtite da radite najbolje što možete.

Foto: Pexels

Sedmo, razgovarajte s bližnjima!

Nema ništa loše u priznanju da ste umorni. Potražite pomoć ljudi oko sebe. Neka vam supružnik, obitelj i prijatelji pomognu koliko god mogu. Ali, isto tako znajte kada je vrijeme za profesionalnu pomoć. Razgovor sa psihoterapeutom ponekad je nužan za očuvanje mentalnog zdravlja.