Iako je kod nas i dalje sinonim za summer body preplanulo utegnuto žensko tijelo, svjetski se trendovi ipak okreću zdravom tijelu, pa čak i onom ljetnom. Naime, svima je jasno da se kod velikog izlaganja suncu trena zašiti kremama sa zaštitnim faktorom, a preporuke dermatologa su da tom kremom mažemo:

  • svaki dio tijela koji nije pokriven odjećom
  • da se mažemo sva dva sata
  • I to ne samo kada se sunčamo već pri svakom izlasku iz zatvorenog prostora.

No, ponekad ni to nije dovoljno, a neki kažu, možda je i previše. Naime, kod znojenja krema više nema isti učinak, a i svakodnevno nanošenje krema sa zaštitnim faktorom više puta na dan mjesecima svakako nije dobro za ekologiju, jer kemikalije koje sadrže negativno utječu na ekologiju koraljnih grebena. A osim toga, vjerojatno bi i našoj koži dobro došao predah od tih istih kemikalija. I zato se odjeća sa zaštitnim faktorom nameće kao idealno rješenje.

Foto: Pexels

Posljednjih godina dogodio se pravi boom odjeće sa zaštitnim faktorom. Jer to više nisu samo šeširi, majice i kupaći kostimi. Riječ je o odjeći koja je sve češće mnogo više od funkcionalne. Tu su, osim sportskih i elegantni, chic komadi. No, vratimo se na funkciju, ona je primarna.

Foto credit: Ker Sun

Štiti li sva odjeća jednako od UV zraka?

Ne. Prema dermatolozima, sva odjeća pruža minimalnu UV zaštitu. Svakodnevna odjeća donekle štiti od sunca, no na visokim temperaturama nije fora biti odjeven u pamučne majice koje nosimo zimi ili u proljeće. Ljeti odjeću ne želimo osjećati na sebi, a to možemo samo ako se odjenemo u finije i laganije tkanine. No, lanena košulja ili obična lagana pamučna majica kratkih rukava, iako pokriva kožu i djeluje kao zaštita od sunca, ipak kroz tkaninu propušta 20 % UV zraka.

Foto credit: Ker Sun

Preplanula put je posljedica oštećenja kože

Tkanina odjeće sa SP faktorom je testirana i nudi izvrsnu dodatnu zaštitu od sunca. Ona sa zaštitnim faktorom 50 blokira 98% UV zraka. Osim što treba obratiti pozornost na indeks zaštite, također je bitno odabrati odjeću koja je lagana, udobna i odlično pokriva tijelo u toplim i sunčanim uvjetima, a majice s dugim rukavima i ovratnicima najučinkovitije su u zaštiti od sunca.

Ako se od sunca štitite odjećom sa zaštitnim faktorom to ne znači da ne trebate koristiti kremu sa SPF-om. Kombinacija kreme, odjeće, šešira, pa čak i suncobrana najbolji je način zaštite. Ne zaboravite da je preplanula put zapravo posljedica oštećenja kože sunčevim zrakama. Uostalom, blijeda put bila je zaštitni znak aristokracije. Čak i ako je to jedna od rijetkih pozitivnih ostavština iz tog vremena, svakako bismo ju u 21. stoljeću trebali evocirati.