Med je jedan od najstarijih prirodnih zaslađivača na svijetu i koristi se tisućama godina. Ova slatka i ukusna tvar cijenjena je zbog svojih ljekovitih svojstava, a neke vrste imaju i antibakterijska svojstva poput Manuke koja se proizvodi na Novom Zelandu. Međutim, s pogrešnim skladištenjem mogli biste svu blagodat meda dovesti u pitanje. Postoji nekoliko pravila koja je važno slijediti da bi med ostao ljekovita namirnica u vašoj kuhinji.

Foto: Pexels

Jeste li znali da postoji preko 300 različitih vrsta meda? Svaka vrsta ima svoj jedinstveni okus, aromu i teksturu, a te karakteristike mogu utjecati na to kako se med treba čuvati. Na primjer, Manuka med treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu kako bi se spriječio gubitak njegovih korisnih enzima. Med od heljde, koji je tamne boje i bogatog okusa poput melase, može se čuvati na sobnoj temperaturi do godinu dana. Cvjetni med, koji je lagan i sladak s cvjetnim okusom, također se može čuvati na sobnoj temperaturi, ali se može kristalizirati tijekom vremena.

Zablude o čuvanju meda u hladnjaku

Mnogo je mitova i zabluda o čuvanju meda u hladnjaku. Jedna od uobičajenih zabluda je da hlađenje meda sprječava njegovu kristalizaciju. No, hlađenje, upravo suprotno, može uzrokovati bržu kristalizaciju meda jer niska temperatura uzrokuje odvajanje glukoze od fruktoze. Druga zabluda je da med u hladnjaku dulje ostaje svjež. Iako hlađenje može usporiti prirodni proces starenja meda, ono također može uzrokovati fermentaciju i kvarenje ako se ne skladišti pravilno.

Foto: Pexels

Rizici držanja meda u hladnjaku

Iako se hlađenje meda može činiti kao dobra ideja, zapravo bi od njega mogli imati više štete nego koristi. Kao prvo, može uzrokovati kristalizaciju, što med čini zrnastim i teškim za korištenje. Osim toga, hlađenje može uzrokovati fermentaciju, što dovodi do kvarenja i kiselog okusa. Na kraju, hlađenje može uzrokovati gubitak okusa i arome meda.

Savjeti za pravilno skladištenje meda

Dakle, kako pravilno skladištiti med? Najbolji način skladištenja meda je na hladnom, suhom i tamnom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti i topline. To može biti smočnica, ormar ili bilo koje drugo hladno i mračno mjesto u vašem domu. Također je važno med držati u zatvorenoj posudi kako ne bi apsorbirao vlagu iz zraka, što može uzrokovati fermentaciju i kvarenje. Ako med baš morate hladiti, važno je osigurati da je med dobro zatvoren i pohranjen u stražnjem dijelu hladnjaka gdje je najmanja mogućnost izlaganju promjenama temperature. Nakon što ga izvadite iz hladnjaka, ostavite ga na sobnoj temperaturi prije upotrebe kako biste spriječili kristalizaciju.

Foto: Unsplash

Prednosti čuvanja meda na sobnoj temperaturi

Čuvanje meda na sobnoj temperaturi ima mnoge prednosti. Kao prvo, čuva prirodne enzime i antioksidanse u medu, što je važno za naše zdravlje. Čuvanje na sobnoj temperaturi također pomaže u održavanju teksture i okusa meda, dopuštajući mu da zadrži svoju prirodnu slatkoću i aromu. Osim toga, praktičnije je od hlađenja, jer ga je lakše točiti i koristiti kada nije hladan.

Foto: Pexels

Metalna žlica mijenja svojstva medu – mit ili istina?

Hm, rekli bismo da je istina negdje na pola puta. Naime, s obzirom da med sadrži kiseline metalna žica bi, ukoliko dulje vrijeme stoji u medu, doista mogla korodirati, te se ostavljanje metalne žlice uronjene u med nikako ne preporuča. No, ako zagrabite med brzim pokretom do korozije metalne žlice neće doći.

Koji je pravilan način konzumiranja meda?

✓ Grabite drvenom, plastičnom ili keramičkom žlicom
✓ Ako takvu žlicu ne posjedujete, IZLIJTE med na metalnu žličicu i odmah konzumirajte
✓ Operite metalnu žlicu odmah nakon upotrebe