Kada je LifeBuzz.hr prije točno godinu dana ugledao svijetlo dana, priča o prvom hrvatskom niche parfemu bila je najčitanija i ujedno naša prva ekskluziva koju su drugi mediji tjednima poslije reciklirali. Tomislav Kordić, olfaktivni autor prvog izdanja – ‘Melodies of June’ tada nam je u intervjuu ispričao sve od ideje do realizacije. Naravno, kada entuzijasti iz Vinkovaca pokušavaju napraviti svjetsku stvar u Hrvatskoj, prepreke se nižu jedna za drugom. No, Tomi uporno i tvrdoglavo nije odustajao te je zajedno sa suprugom Barbarom uspio izbaciti i drugo izdanje parfema. S ponosom nam ga predstavlja na našem drugom druženju.

Opišite miris koji ste upravo izbacili?

To je drugi po redu miris u našoj kolekciji i nosi neobično (marketinški nezahvalno) ime SIELULINTU. Nastalo je na dalekom sjeveru Europe, kada smo jedne noći, na -26, tražili put do kolibe u finskoj šumi. (Prema mitologiji, SIELULINTU je ptica koja čuva ljude kada su najranjiviji. Primjerice u snu. Pa i kad dolazimo i odlazimo s ovog svijeta.) Sam miris je bio potpuna suprotnost tom okruženju i uistinu nam se učinilo kao da nas obavija kao topla svjetlost naspram svog tog snijega, leda i mraka. Što i nije neobično jer se radi o kreaciji gdje se mogu pronaći note naranče, bergamota, pčelinjeg voska, irisa, meda, kao i toplih drvenih nota vanilije, cedra i suhog sijena. Ukratko rečeno, iskričava toplina.

Tomislav i Barabara Kordić inspiraciju za mirise pronalaze i na mngobrojnim putovanjima.

Koja je poveznica s Melodies of June? Mirisna ili neka druga?

Poveznica je prvenstveno konceptualna, jer se radi o sagi iz 5 dijelova. Priči koja prati protagonista na putu koji je započeo s Melodies of June. Uz svaki parfem dolazi i mala kartica koja kroz stihove opisuje dio priče, kao i sam parfem. Mirisno svaki od radova oslikava svoj dio slagalice, krajolike i njegova unutarnja zbivanja. Ovdje je to slika sigurnosti i topline koja ga obavija dok prolazi kroz nemirne snove.

Koja su očekivanja od ovog parfema?

Očekivanja se uvijek moraju prilagoditi realnosti u kojoj živimo. Posebno mi ovdje, na dalekom istoku Hrvatske, gdje je entuzijazam ostao obilježje tek malobrojnih. No ipak, obzirom na prve reakcije, od ovog izdanja očekujemo da nas, kao mali nezavisni brend još više približi ciljanoj publici i stvori platformu za buduća izdanja.

Je li izbacivanje drugog parfema bilo lakše (s obzirom na sve probleme o kojima smo pričali)? Jeste li se uhodali s hrvatskom birokracijom?

Nije. Bilo je lakše u smislu, da smo ipak imali dojam kako to izgleda, ali ove godine su se dogodile i promjene u nekim procedurama na razini EU, a onda su se i sami rokovi produljili, pa logistika, pa poskupljenja i sve je to skupa rezultiralo da umjesto pred ljeto, mi izdajemo parfem na kraju prošle godine. Od velike pomoći nam bila naša safety assessorica (procjeniteljica sigurnosti kozmetičkih proizvoda, op.a.), magistrica Gorinšek iz Aromatičnog kutka.

Prvo izdanje Melodies of June izašlo je prije nešto više od godinu dana.

Imate li neki paket savjeta kako se namirisati? Dolazi li uz vaše parfeme i uputa kako s njima rukovati?

Uz naše parfeme ne dolazi uputstvo za rukovanje, ali ideja nije loša, haha. Koža je specifična od osobe do osobe, i teško je dati neki općeniti savjet. No najčešće čista koža daje najjasniji dojam samog parfema. Sve ovo dodatno, ipak modificira osnovnu ideju. Ako gledamo općenito, onda je parfem prskan na blotter najrealniji pokazatelj stvarnog tijeka kompozicije, jer je neutralan. Ali ipak nije uvijek točan pokazatelj, kako će se parfem ponašati na našoj koži.

Gdje se vaši parfemi mogu pronaći? Osim direktno od nas na Etsyu, parfem se može naći u novootvorenom Gušt beauty boutique na Vrbanima u Zagrebu, te u Fieldgoodu na Braču. Uz to, imamo u planu jedan zanimljiv promo event s također odličnim Mango Sticky Rice Vintage. A uskoro, nadamo se i kod nekih retailera izvan HR.

Također, uskoro u planu imamo i discovery set koji će uključivati oba parfema u zajedničkom izdanju i nešto manjoj militraži, što će sigurno odgovarati dijelu publike. Uz to, u razvoju je jedna zanimljiva ideja odnosno projekt u suradnji s gradskim muzejom u Vinkovcima, gdje bi u sklopu stalnog postava muzeja, olfaktivno, dakle, mirisno, prikazali pojedine ere iz bogate povijesti vinkovačkog kraja. Mirisi unutar prvih nastamba, mirisi prirode prije više tisuća godina i slično. Ne nužno ugodni i privlačni mirisi, ali svakako vrlo zanimljivi kao vremeplov tisućama godina unazad.