Kada je riječ o slasticama, zasigurno ste već probali neki od autohtonih otočnih slastica, artizanski sladoled s juga ili delikatese pelješkog zeta… No, jeste li znali da iza svi tih delicija stoji mlada obitelj koja već deset godina živi brend Croccantino. Ona se vratila na svoj rodni Pelješac, a on se nakon svog prvog posjeta odlučio tu i usidriti. Marija Antunović i Ivan Borac, predvodnici zanatskog sladoleda i idejni začetnici prvoklasnog ručno rađenog sladoleda u Hrvatskoj, danas žive svoj san. Povodom proširenja svog poslovanja u Sloveniju, podijelili su s nama svoju poduzetničku priču i otkrili nove planove njihove obiteljske radionice.
Croccantino sladoled je priča o obitelji, tradiciji, otočkim korijenima i strasti prema autentičnom okusu. U proizvodnji biraju samo vrhunske sastojke, pomno odabrane od lokalnih proizvođača, bez aditiva, umjetnih dodataka ili konzervansa. Svaki zalogaj ovog ručno rađenog sladoleda donosi puninu okusa i djelić doživljaja otočke tradicije. Prema riječima ovih mladih vizionara, njihov sladoled nije samo slatki desert koji osvaja nepca, već i potpuni doživljaj obiteljske emocije koja osvaja srca onih koji ga kušaju.
Sanjarenja na zidiću otočke rive postala stvarnost
Kada bismo ovu obiteljsku priču pretočili u brojke, ona bi izgledala ovako – 18 godina poznanstva, 15 godina ljubavi, 10 godina dijeljenja poduzetničke vizije, dvije djevojčice koje nestrpljivo očekuju dolazak treće i bezbroj osvojenih srdaca zahvaljujući okusima njihovih slastica. Iako ih je još u studentskim danima povezala upravo nauka o brojkama, ovaj inspirativni dvojac danas radije provodi dane dijeleći svijetu svoju ljubav prema slatkom užitku sladoleda. Premda Marija dolazi iz obitelji s dugom tradicijom slastičarstva, proizvodnja sladoleda im je bila nepoznanica. Jedan odlazak na odmor u Italiju promijenio je cijeli njihov svijet.
– Još prije deset godina, kada smo krenuli sa svojom slatkom pelješkom pričom, nismo znali puno o samom sladoledu kao proizvodu, osim krajnjeg okusa kojeg želimo postići i emocije koju tim okusom želimo probuditi. Provodili smo dane na zidiću otočke rive i zamišljali staru kamenu kuću uz more i ljude u njoj kako uživaju u našem sladoledu. Zaljubili smo se u izvornost, kremoznost i intenzitet okusa talijanskog gelata koji do tada nisu imali prilike kušali nigdje u Hrvatskoj i htjeli smo upravo takav donijeti na naš otok. Par mjeseci neprospavanih noći kasnije, pokrenuli smo proizvodnju svog vlastitog sladoleda. Danas je ta kamena kuća dom našeg sladoleda i zove se Croccantino. – izjavila je Marija Antunović, nježna strana ove obiteljske priče.
Njihova misija je bila raditi sladoled u potpunosti fokusiran na okus i kvalitetne sastojke, baš onako kako su učili od predvodnika slastičarstva u ovom dijelu Europe. Upravo zbog takvog pristupa proizvodnji sladoleda, njihov poduzetnički put bio je prepun izazova.
– Sjećam se našeg prvog predstavljanja sladoleda pred industrijom, ispred 30-ak vlasnika sladoledarnica iz Hrvatske. Bile smo najmlađi predstavnici tamo, puni entuzijazma i vjere u naš proizvod, ali i početničkog straha od velikog poslovnog svijeta. Tijekom ta dva dana, svatko s kim smo razgovarali, bez iznimke, predvidio nam je propast poslovanja zbog našeg načina rada. Neki su nam dali godinu, neki par, ali svaki od njih nam je predvidio neuspjeh. Bili smo zatečeni, nismo mogli povezati naše poslovne rezultate, red gostiju pred slastičarnicom i oduševljenje ljudi okusom našeg sladoleda s predviđanjima ljudi s višegodišnjim iskustvom u tom poslu. No, odlučili smo vjerovati našem instinktu i braniti cijelim svojim bićem naš način rada i vrijednosti koje želimo dati našim kupcima. Vjerovali smo da toliki trud, rad i energija koju ulažemo mora donijeti dobre rezultate i privući ljude koji prepoznaju kvalitetu. Danas, mogu s ponosom reći da smo u tome i uspjeli. I da, nikad više nismo otišli na takav skup. – prisjeća se Marija Antunović.
Artizanski sladoled koji nas vraća zaboravljenim okusima pravog sladoleda
Sladoled ovi mladih vizionara jedan je od prvih sladoleda u Hrvatskoj koji u potpunosti opravdava pojam artizanskog, zanatskog sladoleda. Ova posebna vrsta sladoleda razlikuje se od industrijski proizvedenog po ručnoj izradi i manjim serijama. Hladnoća, kremasta tekstura i bogati okusi čine izvorno iskustvo i doživljaj sladoleda posebnim. Priprema artizanskog sladoleda zahtijeva pažljiv odabir kvalitetnih sastojaka poput svježeg voća, bilja i punomasnog mlijeka. Croccantino se ističe po tome što prilikom proizvodnje sladoleda ne koristi konzervanse, osiguravajući autentičnost okusa. Njihova ponuda obuhvaća nekonvencionalne okuse poput rogača i čokolade, limuna i cvijeta kadulje te orasnice, tradicionalnog kolačića od bjelanjaka i oraha.
– Nit vodilja koja nas prati sve ove godine i na kojoj smo izgradili cijelu našu priču temelji se na riječima jednog talijanskog tehnologa gelateira: Početak uštede na kvaliteti sirovina u proizvodnji sladoleda, predstavlja početak kraja gelaterie. Iako smo tek tada počinjali, riskirali i ulagali novac koji smo tek trebali zaraditi, svjesno smo odabrali teži put i beskompromisno odlučili tržištu ponuditi ručno rađeni sladoled vrhunske kvalitete. Danas svaka porcija našeg sladoleda predstavlja priču o prvoklasno ručno rađenoj slastici, jedinstvene teksture, izrađenoj od prirodnih sastojaka bez aditiva, sa visoko kvalitetnim sastojcima. Cilj nam je bio vratiti okuse i zaboravljene čari pravog sladoleda, a to smo uspjeli upravo atizanskim pristupom proizvodnji. – izdvojio je Ivan Borac, od milja nazvan i pelješki zet.
Cijela obitelj duboko je uključena u proces stvaranja sladoleda – od pomnog miješanja sastojaka do pažljivog pakiranja i skladištenja jednog takvog zahtjevnog proizvoda. Kroz godine, proširili su proizvodnju i izgradili snažan tim. Svatko od njih gaji strast prema slastičarstvu i zajedno dijele svaki korak rasta. Smatraju kako je za dobar proizvod, osim kvalitetnih sastojaka, potreban tim koji bezuvjetno vjeruje u sve što zajedno stvaraju. Marija ističe kako se uz oca svakodnevno uči strpljenju. Upravo tom kombinacijom staloženosti i iskustva koje donose godine i gladi za novim znanjima koju donosi mladost, vjeruju kako su napravili izuzetan proizvod.
Iskorak na slovensko tržište
Odabir iduće zemlje koja će nakon Hrvatske postati novi dom Croccantino sladoleda, nije bila slučajna. Iako su Marija i Ivan akademski obrazovani ekonomisti, nisu provodili detaljne ekonomske analize prilikom odabira tržišta za proširenje svog brenda. Odabrali su – ljude. I to one koji čine čak trećinu turista na otoku Pelješcu – Slovence. Kako bi razveselili brojne zadovoljne goste svoje male slastičarnice u Orebiću i ponudili im okuse sladoleda kroz cijelu godinu, ove godine odlučili su se za iskorak na slovensko tržište. Tako će već ovog proljeća četiri okusa sladoleda Croccantino biti dostupna na policama diljem Slovenije.
“Danas mogu slobodno reći kako se okus našeg sladoleda pronio svijetom. Posjetitelji iz različitih zemalja svakodnevni su gosti naših slastičarnica na Pelješcu. Njihovo zadovoljstvo našim proizvodima i riječi podrške daju nam vjetar u leđa za proširenje poslovanja. Iznimno sam zahvalan što nas ljudi odabiru zbog kvalitete i želje da podrže malog poduzetnika. Otvaranje novog tržišta za mene nije samo poslovna odluka, već i prilika da pronesemo svijetom djelić Hrvatske.” – zaključio je Borac.
Croccantino sladoledi dostupni su diljem Hrvatske u Interspar i Spar trgovinama, njihovim slastičarnicama na Pelješcu i obiteljskoj poslovnici u Zagrebu, u sklopu tržnice Dolac, dok će se na slovenskim policama naći već u travnju ove godine.