Na pojavu karcinoma utječu razni čimbenici. Na neke, nažalost, ne možemo utjecati. No, na neke svakako možemo. Nije u životu baš sve lutrija, svojim ponašanjem i načinom života doprinosimo načinu na koji nas život kasnije tretira. Evo što možemo napraviti kako bismo svojim ponašanjem utjecali na sprečavanje malignih bolesti.

1. ZDRAVA PREHRANA

Znanstvenici procjenjuju da je oko 20 – 60% svih smrtnih slučajeva usljed karcinoma uvjetovano načinom prehrane. Mnogobrojna su istraživanja napravljena na tu temu. O učinku antioksidansa na spriječavanje karcinoma već smo pisali. No, tu su i druge tvari, koje se nalaze u širokoj lepezi namirnica među kojima prednjače voće, povrće i žitarice. Da, ne ulazimo u sferu medicine, predlažemo da za one koji žele znati više posjete ovu stranicu.

Foto: Pexels

2. PRESTANITE PUŠITI

U Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač. Prema posljednjem istraživanju, više pušimo i od Turaka, a u Europi od nas su gori jedino Srbi, Latvijci i vodeći Bugari. Dokazano je da pušenje izaziva više od 30 bolesti, a Svjetska zdravstvena organizacija je potvrdila da od konzumacije duhana godišnje umre osam milijuna ljudi. Za više uznemirujućih činjenica vezanih za pušenje posjetite stranicu Svjetske zdravstvene organizacije. Prestanak pušenja, mogla bi biti prekretnica u vašem životu. Možda je baš to ta jedna stvar koju morate promijeniti da biste okrenuli novi list u životu. Učinite to! Ne razmišljajte, učinite to!

Foto: Pexels

3. POČNITE VJEŽBATI

Svi znamo koliko je važna redovita tjelovježba, ali jeste li znali da ona također može pomoći u prevenciji raka? Samo 30 minuta umjerene tjelovježbe svaki dan može napraviti razliku. To može uključivati ​​hodanje, plivanje, vožnju bicikla ili trčanje. Na taj način možete pomoći smanjiti rizik od razvoja raka do 50%. I što više radite, veća je korist. Vježbanje pomaže u smanjenju težine, smanjenju upala i jačanju imunološkog sustava. Ako niste navikli vježbati, počnite s 10 minuta na dan i postepeno povećavajte angažman. Stoga se pokrenite i neka tjelovježba postane dio vaše dnevne rutine!

4. ODRŽAVAJTE ZDRAVU TEŽINU

Prekomjerna tjelesna težina jedan je od glavnih čimbenika koji utječu na razvoj raka. Zapravo, prekomjerna težina ili pretilost povezani su s povećanjem rizika od najmanje 13 različitih vrsta raka. Dakle, ako imate višak kilograma, gubitak čak i male količine može smanjiti rizik od raka.

Foto: Pexels

5. ZAŠTITITE SE OD SUNCA

Dakle, što možete učiniti da se zaštitite? Najvažnije je izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost od 10 do 16 sati. Ako morate biti na suncu, svakako nosite zaštitnu odjeću, uključujući šešir, majicu dugih rukava i hlače. I ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom! Neka to bude krema širokog spektra sa zaštitnim faktorom 30 ili više koju nanesite na svu izloženu kožu. Važno je naglasiti da su i te kreme pune kemikalija, no, stručnjaci tvrde da je i krema s kemikalijama bolja opcija od oštećene kože. Plus, kreme za sunce novijih generacija jamče zdravije i prirodnije sastojke.

Koliko često treba prati zube?
Foto: Pexels

6. REDOVNO SE PREGLEDAVAJTE

Ovdje govorimo o pregledima koji mogu detektirati rak prije nego što imamo simptome. Dakle, u najranijoj fazi bolesti kada postoji velika vjerojatnost da ćemo se uspješno izliječiti.

Postoje različite vrste testova za otkrivanje raka, a koji je najbolji za vas ovisi o vašoj dobi, povijesti zdravlja i drugim čimbenicima. Vaš liječnik obiteljske medicine će najbolje znati koji su za vas najbolji. Tri najčešće vrste probira raka su:

  • Mamografija – mamografija je pretraga kojom je moguće pronaći tumore koji su premali da bi se opipali. Ženama od 40 i više godina se preporučuje odlazak na mamografiju svake dvije godine, a obiteljska anamneza ponekad upućuje i na mnogo češće preglede.
  • Papa test – papa test je pretraga kojom se mogu pronaći promjene u stanicama vrata maternice, a te bi se promjene mogle pretvoriti u rak. Žene u dobi od 21 do 65 godina trebale bi napraviti Papa test svake godine.
  • Kolonoskopija – kolonoskopijom se traži rak debelog crijeva i rektuma.